Are o suprafata echivalenta cu aceea a insulelor britanice si se afla ascuns de 145 de milioane de ani in apele Oceanului Pacific, la 1.500 kilometri de Japonia.

"Este vorba de un dom mare si rotunjit de 450 kilometri pe 650 kilometri", avand o suprafata comparabila cu aceea a vulcanului Olympus Mons de pe planeta Marte, considerat cel mai mare vulcan din intregul Sistem Solar, au subliniat autorii studiului, potrivit Mediafax.

Denumit "Masivul Tamu", vulcanul terestru este "ascuns" in centrul unui lant muntos subacvatic, Shatsky Rise, care are inaltimea maxima de 3,5 kilometri sub nivelul marii si ale carui "radacini" patrund pana la 30 de kilometri sub fundul oceanului. Din fericire pentru omenire, se pare ca vulcanul este "adormit" de cateva milioane de ani, afirma William Sager, oceanograf la Universitatea Houston din Statele Unite, coordonatorul studiului.

Aceasta formatiune vulcanica este cunoscuta de mult timp de geologi, insa acestia credeau pana acum ca aveau de-a face cu un simplu "mega-vulcan" printre alti 10-12 de pe "platourile oceanice" deja identificati.

Acesti "mega-vulcani", care se afla atat la suprafata Terrei, cat si scufundati pe fundul marilor si oceanelor, sunt atat de mari, cu milioanele lor de kilometri cubi de lava solidificata, incat oamenii de stiinta considera in general ca a fost nevoie ca mai multi vulcani invecinati sa isi uneasca fortele si scurgerile de magma pentru a le da nastere.

Astfel este cazul edificiului vulcanic al insulei Hawaii, constituita din cinci "vulcani-scut" diferiti. La fel este cazul Islandei, compusa din zeci de vulcani diferiti, unii stinsi, altii activi.

Insa, analiza esantioanelor si a structurii Masivului Tamu "ofera o imagine diferita", scrie William Sager, oceanograf la Texas A&M University. Chiar daca anumite sisteme care asociaza mai multi vulcani au o inaltime superioara, "Masivul Tamu este cel mai mare vulcan izolat cunoscut din lume", spune acelasi cercetator.

Potrivit acelorasi experti, al caror studiu a fost publicat in revista britanica Nature Geoscience, ar putea fi vorba de "caramida elementara a unui vast platou oceanic, iesita dintr-un jet unic" de roci in fuziune care a durat "doar" cateva milioane de ani la inceputul Cretacicului.

"Masivul Tamu demonstreaza faptul ca vulcanii uriasi aflati pe alte planete din Sistemul Solar au verisori chiar aici, pe Terra. Insa varietatea terestra a acestor vulcani este inca putin cunoscuta, intrucat acesti monstri si-au gasit un loc bun in care sa se ascunda: sub apa", afirma autorii studiului.

Si alti vulcani uriasi ar putea deci sa "doarma" la adancimi mari in oceane, ascunsi de privirile oamenilor de stiinta.

"Nu detinem datele necesare pentru a privi in interiorul lor si pentru a le cunoaste structura, insa nu as fi surprins daca vom descoperi ca Tamu nu este singur. De fapt, cel mai intins platou oceanic de pe Terra este Ontog Java, in Pacificul ecuatorial, la est de Insulele Salomon. Este mai intins decat Tamu, este de marimea Frantei", avand o suprafata de peste 500.000 de kilometri patrati, a precizat William Sager.

Share articol: