Realizarea este o capodopera a ingineriei, avand in vedere ca este dotat cu trei giroscoape, trei accelerometre si un cronometru foarte precis.

Serviciul GPS a ajuns sa fie indispensabil in viata de zi cu zi, popularitatea acestuia convingandu-i pe producatori sa-l introduca pana si in telefoanele inteligente. Dar ce se intampla cand satelitii nu pot da un raspuns atunci cand se solicita ajutorul lor? Armata are un raspuns. De fapt a dezvoltat un chip de doar 10 milimetri cubi ca raspuns la aceasta intrebare.


"Faptul ca este foate mic si ca poate fi folositori si in lipsa serviciilor satelitilor il face indispensabil. Indiferent la ce este folosit, faptul ca este de cel putin sapte ori mai mic decat moneda de un cent ii da o mare 'libertate'. Este o mare realizare", se arata intr-un comunicat al agentiei de cercetare a armatei americane.


Cronometrul foarte precis, cele trei accelerometre (cate unul pentru fiecare dintre cele axe) si cele trei giroscoape fac ca "micul patratel" inteligent sa se poata adapta oricarei situatii daca este folosit in combinatie cu un soft de calculator. Cele sase straturi au o grosime de 50 de microni fiecare, adica sunt mai subtiri decat firul de par. Chipul poate fi montat atat pe drone si roboti cat si pe rachete de mici dimensiuni si chiar gloante.

Share articol: