Cercetătorii de National Autonomous University of Mexico (UNAM) au realizat o mască de protecție care folosește straturi microscopice de argint și cupru și neutralizează virusul SARS-CoV-2. 

Aceasta se numește SakCu. Sak vine de la denumirea argintului în limba maya, iar Cu este simbolul chimic pentru cupru. Pentru a testa masca, oamenii de știință au luat picături contaminate cu virusul și le-au aplicat peste straturile de argint și cupru, iar acolo unde concentrația virală a fost mare, peste 80% dintre elementele caracteristice SARS-CoV-2 au dispărut în aproximativ 8 ore. Acolo unde concentrația a fost mică, în 2 ore virusul a dispărut complet.

„La contactul cu straturile de argint-cupru, membrana virusului SARS-CoV-2 este distrusă, la fel și ARN-ul său. Chiar dacă masca nu este depozitată adecvat, nu va fi o problemă, pentru că ea nu va fi contaminată, așa cum se întâmplă cu multe măști care sunt aruncate”, au transmis cercetătorii.

Astfel, masca este și reutilizabilă și poate fi spălată de până la 10 ori fără a-și pierde proprietățile. Deocamdată, echipa nu poate produce în masă acest produs, având o capacitate de doar 200 de unități pe zi. 

____________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: 

Share articol: