Oamenii de știință de la Universitatea Penn State lucrează la un nou tip de vaccin, mai ușor de administrat,, care să ofere imunitate la infecția COVID.

Noua tehnologie va permite substanțelor să ajungă direct în plămâni, unde vor declanșa rapid un răspuns imun, spre deosebire de vaccinul clasic, prin injecție în braț.

Acest tip de vaccin va putea fi folosit și pentru a preveni gripa sezonieră, dar deocamdată cercetătorii mai au de lucru pentru perfecționarea noii metode.

Mai multe cercetări arată că aproximativ 10% din persoanele care refuză vaccinul iau această decizie din cauza fobiei de ace, numită tripanofobie.

Vaccinul cu administrare nazală va conține instrucțiuni genetice care vor învăța celulele macrofage din mucoasa nasului să producă proteine spike specifice virusului SARS-COV-2.

Aceste proteine vor fi recunoscute apoi de sistemul imunitar, care va putea astfel să lupte cu virusul, în momentul infectării.

Noul tip de vaccin ar putea fi mai eficient în prevenirea transmiterii virusului, comparativ cu actualul vaccin injectabil, care protejează doar persoanele imunizate.

Există mai multe vaccinuri inhalatorii anti COVID care sunt acum în lucru, iar unul dintre ele, dezvoltat de Universitatea McMaster din Canada, a intrat deja în Faza 1 a testelor pe voluntari umani.

De asemenea, vaccinul AstraZeneca ar putea fi administrat pe viitor sub formă lichidă.

Vaccinurile nazale împotriva gripei sunt administrate anual copiilor de 2-11 ani din Marea Britanie, oferind o bună protecție în fața infecției, scrie Daily Mail.
 

Share articol: