După ce au studiat timp de zeci de ani satelitul planetei Saturn, Titan, oamenii de știință au ajuns la o concluzie surprinzătoare.

Cercetând datele oferite de sonda spațială Cassini începând cu anul 2004, când și-a început misiunea în jurul planetei Saturn și sateliților săi, specialiștii de la Caltech au observat un detaliu neașteptat: Titan se îndepărtează de Saturn într-un ritm mult mai rapid decât arătau calculele inițiale.

Concret, Titan se îndepărtează de planeta pe care o orbitează cu aproximativ 10 cm pe an. Pare puțin, dar în ultimii 4,5 miliarde de ani, satelitul s-a deplasat cu peste 1.220.000 de km. Astfel, viteza cu care Titan se îndepărtează de Saturn este de 100 de ori mai mare decât credeau cercetătorii.

Această deplasare, care poate fi observată și la alți sateliți naturali ai lui Saturn, este provocată de mișcarea oscilantă pe care o are uriașa planetă.

Prin urmare, la formarea sistemului solar, acești mici sateliți se aflau mult mai aproape Saturn, iar ulterior au început să se îndepărteze.

NASA plănuiește o misiune importantă pe Titan, Dragonfly, care va începe în anul 2026. Titan este cel mai mare dintre cei 62 de sateliți naturali ai planetei Saturn.

Unii cercetători cred că aici ar putea exista forme de viață, chiar dacă temperatura la suprafață este extrem de scăzută: în jur de -170 de grade Celsius.


Pe ProTvPlus.ro găsiți emisiunile voastre preferate:

 


 

Share articol: