O idee frecvent prezentată în filmele și cărțile SF ar putea deveni realitate.

Implanturile cerebrale sunt folosite deja pentru ameliorarea unor afecțiuni precum Parkinson, dar pe viitor ar putea avea implicații și la nivel legal.

Profesorul de drept Allan McCay de la Universitatea din Sydney a publicat recent o lucrare despre modul în care nanotehnologia de acest fel ar putea influența infracționalitatea și răspunderea în fața legii.

Ar putea fi prevenite sau dovedite infracțiunile cu ajutorul unui implant cerebral? Infractorul ar putea răspunde penal pentru faptele sale, sau ar fi o victimă a modului în care a funcționat implantul său?

Analiza realizată de McCay încearcă să răspundă la aceste întrebări. În cazul în care nanotehnologia ar fi folosită pe scară largă, ar putea să apară mai multe situații.

Partea pozitivă ar fi modul în care autoritățile ar putea preveni un infractor să recidiveze. Spre exemplu, dacă o persoană este extrem de agresivă și din cauza asta are probleme cu legea, un implant cerebral i-ar putea reduce impulsivitatea.

McCay crede că, pe viitor, chiar și afecțiunile psihice ar putea fi tratate prin nanotehnologie, așa cum sunt tratate acum problemele neurologice precum epilepsia și Parkinsonul.

De asemenea, un cip implantat in creier ar putea fi analizat, pentru ca oamenii legii să afle dacă acea persoană spune sau nu adevărul.

Desigur, există multe dezbateri în acest sens, pe motive etice, dar principiul de funcționare ar fi similar celui utilizat acum la detectorul de minciuni.

Partea negativă a unei asemenea tehnologii este vulnerabilitatea ei la atacurile unor hackeri. Orice tip de cip poate fi controlat sau modificat, iar o persoană cu intenții rele ar putea prelua comanda asupra altei persoane care folosește un implant de acest fel.

Prin urmare, dacă aceasta din urmă comite o infracțiune, nu poate răspunde în fața legii. Există însă și reversul medaliei: un infractor poate invoca această vulnerabilitate ca scuză pentru faptele sale și să susțină că nu a vrut să facă rău, că altcineva i-a controlat mintea.
 

Share articol: