Cablul realizat pe baza de fibra de carbon este vazut ca inlocuitor al celui din otel, folosit acum la lifturile care deservesc cladirile inalte.

O descoperire catalogata drept "revolutionara" va face ca blocurile zgarie-nori sa-si dubleze inaltimea. Un cablu, inventat de o companie finlandeza de ascensoare, poate face un lift sa urce dincolo de inaltimea de un kilometru (cea mai intalta cladire cu lifturi este Burj Kahlifa, 828 m).

Pana acum, arhitectii era destul de limitati in conceperea cladirilor foarte inalte din cauza greutatii cablului de otel cu care erau echipate lifturile. UltraRope, cablul finlandezilor, este unul care are la baza fibra de carbon, ceea ce il face mult mai usor (cu 90% mai usor, chiar, decat cel de otel). De exemplu, pentru o cladire de 640 de m care are nevoie de zece lifturi, cantitatea totala de cabluri de otel folosita este de 186,5 tone, energia necesara pentru a urni lifturile fiind de 1.180 de MWh. Cablul de carbon va cantari, insa, doar 11,7 tone, consumul de energie estimat fiind de 1,050 MWh.

Elisha Otis a facut prima demonstratie cu un lift la World Trade Fair care a avut loc la New York in 1853. Patru ani mai tarziu, Otis Elevator Company a pus in functiune primul ascensor pentru persoane. Acesta a intrat in exploatare la un magazin din Manhattan.

Share articol: