Genny, o companie de tehnologie înființată de activistul pentru mediu Rishon Lezion, funcționează pe baza unui sistem care îi permite să transforme aerul în apă.

Startup-ul a primit premiul de excelență la CES 2020 și a fost desemnat „cel mai eficient produs al anului”, fiind recunoscut astfel drept una dintre inovațiile de acest tip din lumea tehnologiei.

Cum funcționează mai exact? Mai întâi, sistemul Watergen (adică cel care transformă aerul în apă) transportă aerul către un generator. Acolo, un filtru încorporat curăță aerul, eliminând particulele de plastic, de praf și orice alte impurități. Odată curățat, aerul este direcționat către GENius, zonă în care are loc un proces de schimb de căldură și răcire, fiind ulterior condensat și transformat în apă. Lichidul obținut este filtrat din nou pentru înlăturarea impurităților și se obține astfel apă potabilă, de multe ori de calitate mai înaltă decât cea de la robinet.

GENNY are potențialul să funcționeze și ca purificator de aer, recirculând aerul curat în interiorul locuinței și folosind tehnologia deja implementată pentru a obține un produs care poate fi util în mai multe direcții.

„Misiunea companiei noastre este aceea de a elimina nevoia de a ne baza pe surse exterioare pentru resurse primare și de a ajuta oamenii să fie mai conștienți și mai prietenoși cu mediul”, a transmis Dan Clifford, președintele Watergen North America, citat de The Jerusalem Post.

Compania, al cărei președinte este filantropul israelian Mikhael Mirilashvili, a decis recent să-și extindă soluțiile în toată lumea, ajungând la 2,1 miliarde de oameni care au dificultăți în aprovizionarea cu apă.

Anul trecut, un sistem la scară mai mare a fost donat autoritățile din Brazilia, Vietnam și India. De asemenea, tehnologia a fost folosită și la stingerea incendiilor masive din California, în 2018, și a furnizat apă potabilă pentru locuitorii din Texas și Florida în urma dezastrului produs de uraganele Harvey și Irma.

Această versiune, numite Gen-L, poate produce până la 5.000 de litri de apă curată în fiecare zi, fără niciun fel de infrastructură, cu excepția unei alimentări cu energie electrică. 

Sursa foto: WATERGEN/The Jerusalem Post

Share articol: