În 1980, un bărbat pe nume Wally Nelson a dat peste cadavrul prietenei sale zăcând în zăpadă la doar câțiva metri de ușa sa.

Mașina lui Jean Hilliard, în vârstă de 19 ani pe atunci, se blocase în timp ce se întorcea la casa părinților ei după o noapte petrecută în oraș. Îmbrăcată foarte subțire, ea a ieșit din mașină la o temperatură de minus 30 de grade Celsius pentru a căuta ajutorul prietenului ei.

La un moment dat, s-a împiedicat și și-a pierdut cunoștința. Timp de șase ore, trupul lui Hilliard a zăcut în frig, ajungând astfel să „înghețe de vie”.

„Am apucat-o de guler și am trântit-o în verandă", avea să relateze Nelson câțiva ani mai târziu într-un interviu pentru Minnesota Public Radio. „Am crezut că era moartă. A înghețat bocnă, dar am văzut câteva bule ieșindu-i din nas".

Dacă nu ar fi fost reacția promptă a lui Nelson, Hilliard ar fi putut deveni unul dintre miile de decese puse pe seama hipotermiei în fiecare an. În schimb, povestea ei a devenit o parte a tradiției medicale și o adevărată curiozitate științifică.
Poveștile cu oameni care supraviețuiesc la temperaturi scăzute sunt suficient de neobișnuite pentru a fi demne de știri, dar nu sunt tocmai rare.

Realizarea faptului că hipotermia extremă nu este neapărat sfârșitul unei vieți a devenit baza unei terapii în sine. În condiții controlate, scăderea temperaturii corporale poate răci metabolismul și reduce necesitatea organismului de a consuma oxigen.

În mediile medicale un corp adus la temperaturi foarte scăzute poate încetini întregul proces de deces suficient de mult timp pentru a face față unui puls scăzut, cel puțin pentru o vreme. Relatarea poveștii lui Hilliard iese în evidență, însă, prin natura extremă a stării sale de hipotermie.

Pe lângă faptul că temperatura corpului ei era de abia de 27 de grade Celsius, cu 10 grade sub cea a unui om sănătos, ea era, aparent, înghețată. Fața îi era cenușie, ochii solizi, iar pielea era, se pare, prea dură pentru a fi străpunsă de un ac hipodermic. Așa cum a spus George Sather, medicul care a tratat-o, „corpul era rece, complet solid, ca o bucată de carne scoasă din congelator".

Cu toate acestea, în doar câteva ore, corpul lui Hilliard a revenit la viață. Până la prânz vorbea și, cu doar niște degete amorțite și bășicate, a fost externată în curând pentru a duce o viață obișnuită, neafectată de noaptea petrecută în ger extrem.

Dar care este explicația biologică a acestui caz? Spre deosebire de multe materiale, apa ocupă un volum mai mare în stare solidă decât lichidă. Această expansiune este o veste proastă pentru țesuturile corporale prinse în frig, deoarece conținutul lor lichid riscă să se umfle până la punctul de a le rupe.

Chiar și câteva cristale de gheață rătăcite în locul nepotrivit pot străpunge membranele celulare cu cioburile lor asemănătoare unor ace, reducând extremitățile la pete înnegrite de piele, adică degerături.

Fără nimic mai mult decât observații externe, este greu de spus cu siguranță cum a rezistat corpul lui Hilliard la îngheț. A fost ceva unic în chimia corpului ei? Sau chiar compoziția țesuturilor sale?

O întrebare mult mai importantă este ce înseamnă exact „înghețat" în acest caz. Deși scăzută, se pare că temperatura corpului lui Hilliard era încă mult peste zero grade. Faptul că trupul lui Hilliard se simțea solid este un semn obișnuit de hipotermie severă, deoarece rigiditatea musculară crește într-o asemenea măsură încât poate semăna chiar cu rigiditatea care apare la un cadavru.

Faptul că suprafața corpului ei era rece și albă și chiar și ochii ei păreau sticloși și „solizi" ar putea fi, de asemenea, mai puțin surprinzător. Corpul va închide canalele către vasele de sânge de sub piele pentru a menține organele în funcțiune, până la punctul în care un corp va avea un aspect cenușiu și va rămâne foarte rece la atingere.

Având puține informații în afară de câteva mărturii surprinzătoare, nu putem decât să speculăm dacă trupul „înghețat" al lui Hilliard a fost tipic, deși șocant, sau chiar ciudat de unic în ceea ce privește capacitatea sa de a rezista la o astfel de schimbare extremă de stare. Cu toate acestea, nu poate exista nicio îndoială că a fost norocoasă.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: