„Ținuta” pentru expediția lunară Artemis, prima misiune în care vor fi purtate noile modele, este mai aerodinamică și mai flexibilă decât costumele Apollo și se potrivește mai bine inclusiv femeilor. 

Costumele lunare albe, mari și umflate, purtate de Neil Armstrong și de colegii săi astronauți de pe Apollo în urmă cu o jumătate de secol, nu mai sunt la modă.

NASA a prezentat recent primul prototip al unui costum spațial de ultimă generație, special conceput pentru primii astronauți care se așteaptă să se aventureze înapoi pe suprafața Lunii, în următorii ani.

Acesta a fost expus la Centrul Spațial Johnson din Houston, în timpul unui eveniment organizat pentru presă și studenți din sfera aerospațială. Denumite de Axiom sau, pe scurt, AxEMU, noile costume sunt mai aerodinamice și mai flexibile decât vechile costume Apollo, permit o gamă mai largă de mișcări și variabilitate în ceea ce privește mărimea și potrivire pe genuri.

Acestea sunt concepute pentru a se potrivi unei game largi de potențiali purtători, fiind adaptabile pentru cel puțin 90% din populația masculină și feminină din SUA, a precizat NASA. De asemenea, acestea vor încorpora progrese în ceea ce privește sistemele de susținere a vieții și îmbrăcămintea sub presiune.

NASA și Agenția Spațială Canadiană intenționează să anunțe cei patru astronauți aleși să zboare în cadrul Artemis 2, începând de anul viitor, o misiune de zbor dus-întors.

Dacă acest zbor va avea succes, va deschide calea pentru o expediție planificată de astronauți numită Artemis 3 către suprafața lunară - prima expediție la polul sudic al Lunii - tot în acest deceniu. Aceasta va fi prima misiune în care o femeie va face parte din echipajul care va ajunge pe Lună.

La nivel general, programul are ca scop final stabilirea unei baze lunare durabile, ca o zonă sigură intermediară pentru viitoarea explorare umană a planetei Marte.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: