Pe viitor, războaiele nu vor mai avea loc pe apă sau la sol, ci în spațiu, cu ajutorul unor arme care vor putea funcționa în condiții de gravitație zero.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a prezentat în cadrul unui discurs informații despre modul în care vor avea loc războaiele din viitor.

Astfel, cel mai mare dușman din viitor va fi un virus informatic, deoarece întregul conflict va fi coordonat de sateliți, care vor asigura comunicare și supraveghere. Acestea sunt însă vulnerabile la atacurile unor infractori cibernetici.

Există deja arme care pot fi folosite de pe Pământ în spațiu sau invers, inclusiv unele care pot funcționa în condiții de gravitație zero, susține Wallace.

Dacă un satelit va distruge un altul, acest atac va afecta întreaga infrastructură a unui stat. Specialiștii de la Pentagon, la rândul lor, se declară îngrijorați de existența unor arme nucleare pe care Rusia sau China le-ar putea detona în spațiu.

Explozia ar genera un șoc electromagnetic puternic, care distruge sateliții și navele spațiale aflate în apropiere.

Însă cea mai mare amenințare care există în cazul unui război purtat în spațiu o reprezintă deșeurile cosmice.

Resturile rămase în urma distrugerii unui satelit pot livi și afecta grav alți sateliți sau nave spațiale aflate pe orbită.

În anul 2007, China a testat cu succes o rachetă trimisă de la sol pentru a distruge un satelit. De asemenea, US Space Force deține o armă care poate scoate din funcțiune un satelit inamic, blocând astfel comunicațiile.

Soluția aleasă de SUA nu presupune distrugerea fizică a unui satelit, tocmai pentru a preveni formarea unor deșeuri spațiale periculoase, care ar putea afecta inclusiv echipamentele statelor aliate.

Totodată, Rusia ar fi folosit deja „războiul electronic” în conflictul cu Ucraina, pentru a distruge sistemele de comunicații, scrie Daily Mail.


Urmărește emisiunile tale preferate, pe ProTv Plus: 

Share articol: