Este una dintre caracteristicile definitorii ale ființei umane, în comparație cu primatele, iar acum cercetătorii au găsit și răspunsul. De ce este creierul uman atât de mare? 

Oamenii de știință au colectat celule de la ființe umane, cimpanzei și gorile și le-au transformat în structuri care imită celulele cerebrale. Testele au dezvăluit o modificare moleculară care controlează creșterea creierului și face ca acest organ să fie, la oameni, de trei ori mai mari decât creierele primatelor mari.

„Ceea ce vedem este o diferență în comportamentul celular timpuriu care permite creierului uman să crească mai mult decât cele ale altor mamifere”, a spus Madeleine Lancaster, biolog evoluționist.

Creierul uman atinge, de obicei, 1.500 centimetri cubi la maturitate, deci de circa trei ori mai mult decât dimensiunea cerebrală a unei gorile, care are 500 de centimetri cubi, sau a unui cimpanezu, care are 400 de centimetri cubi. Dar explicația a fost destul de greu de găsit până acum.

Modelul matematic dezvoltat de cercetători a arătat că diferențierea celulară se petrece atât de devreme, încât duce la dublarea numărului de neuroni existenți în creierul uman, comparativ cu cel din creierul primatelor.

Mai departe, echipa a identificat și o genă care este crucială pentru acest proces. Cunoscută drept Zeb2, aceasta apare mai târziu în țesutul uman și permite o diviziune celulară mai accentuată înainte de încheierea procesului de maturizare.

„Este important să înțelegem felul în care creierul se dezvoltă normal, parțial pentru că ne ajută să explicăm de ce sunt oamenii unici, dar și pentru că ne poate da idei importante despre modul în care pot apărea boli legate de dezvoltarea neuronală”, au mai spus aceștia.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: