Până acum, mai multe teorii au încercat să explice cum se întâmplă ca ceva să ne pară suficient de amuzant pentru a ne face să râdem. Iar un nou studiu arată că, dincolo de natura situației care ne stârnește amuzamentul, râsul este un instrument pe care natura ni l-a pus la dispoziție pentru a ne ajuta să supraviețuim.

Specialiștii au reușit să condenseze procesul râsului în trei etape principale: nedumerire, rezolvare și un potențial semnal de liberă acțiune. Dar ce înseamnă, exact, acestea?

Pe scurt, această succesiune poate ridica posibilitatea ca râsul să fi fost păstrat de selecția naturală de-a lungul mileniilor trecute pentru a ajuta oamenii să supraviețuiască. De asemenea, ar putea explica de ce suntem atrași de oamenii care ne fac să râdem.

De-a lungul timpului au fost conturate mai multe teorii ale râsului și ale determinanților acestuia, iar una dintre ele este teoria incongruenței.

În acest caz, râsul nu se referă la un sentiment omniprezent că lucrurile sunt în dezacord sau incompatibile. Este vorba despre faptul că ne aflăm într-o situație specifică care subminează așteptările noastre de normalitate.

De exemplu, dacă vedem un tigru plimbându-se pe o stradă din oraș, poate părea incongruent, dar nu este comic - dimpotrivă, ar fi terifiant. Dar dacă tigrul se rostogolește ca o minge, atunci devine comic.

Deci, pentru a fi amuzant, evenimentul trebuie să fie perceput ca fiind inofensiv. Râdem pentru că recunoaștem că tigrul nu îi rănește efectiv pe alții și, în esență, această lume nu este una reală.

Mai mult, râsul ar putea foarte bine să fie un semnal pe care oamenii îl folosesc de milenii pentru a le arăta celorlalți că nu este necesar un răspuns de luptă sau de fugă și că amenințarea percepută a trecut. De aceea, râsul este adesea contagios: ne unește, ne face mai sociabili, semnalează sfârșitul fricii sau al îngrijorării.

Ca și plânsul - și mestecatul, respirația sau mersul pe jos - râsul este un comportament ritmic care reprezintă un mecanism de eliberare pentru organism. Centrii cerebrali care reglează râsul sunt cei care controlează emoțiile, fricile și anxietatea.

De asemenea, umorul poate îmbunătăți tensiunea arterială și apărarea imunitară și poate ajuta la depășirea anxietății și a depresiei.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: