NASA a publicat o hartă cu zonele unde există gheață pe Marte, analizând datele furnizate de landerul Phoenix și de sonda spațială Mars Reconnaissance Orbiter.

Cu ajutorul acestor date, cercetătorii au ajuns la concluzia că există depozite uriașe de apă înghețată sub solul de pe Marte, la doar 20-30 cm adâncime.

Practic, viitorii coloniști de pe Planeta Roșie ar putea obține apă foarte simplu, săpând cu o lopată. Gheața astfel extrasă poate fi topită pentru a fi folosită sub formă de combustibil sau pentru apă potabilă, scrie Daily Mail.

Cercetătorii vor acum să afle care ar fi cele mai bune zone de pe Marte unde să fie stabilite viitoarele colonii umane. Unul dintre locurile preferate este o regiune numită Arcadia Planitia, unde există multă gheață la mică adâncime.

Pe Planeta Roșie nu poate exista apă sau gheață la suprafață, pentru că atmosfera este foarte rarefiată și din această cauză apa se evaporă imediat.

Însă toate datele arată să există gheață din abundență la mică adâncime, ceea ce este o veste foarte bună pentru viitorii coloniști, dar și pentru oamenii de știință care speră să descopere aici forme de viață extraterestră.

Share articol: