O gaură neagră a „dat naștere” unor stele, într-o galaxie relativ apropiată, au aflat specialiștii NASA.

Studiul arată că găurile negre nu sunt întotdeauna obiecte violente și distructive, așa cum este percepția generală. În schimb, par să fie capabile să creeze noi stele, nu doar să le absoarbă.

Telescopul Hubble al NASA a zărit o astfel de gaură neagră în galaxia numită Henize 2-10, aflată la 30 de milioane de ani lumină de Calea Lactee. Pe lângă faptul că sugerează că găurile negre pot fi mult mai productive decât credeam, studiul ar putea să ne ajute să înțelegem de unde provin găurile negre supermasive.

Amy Reines, cercetătoarea care a publicat prima dovadă a existenței unei găuri negre în această galaxie, în 2011, a fost și coordonatoarea acestui nou studiu. În galaxiile mai mari, materialul cosmic ce este atras către gaura neagră e descompus din cauza câmpului său magnetic, care creează „valuri” de plasmă ce se deplasează aproape cu viteza luminii. Orice nor de gaz care este prins în această regiune ar fi mult prea fierbinte pentru a da naștere unor stele.

Gaura neagră din galaxia Henize 2-10 este mai mică, iar materialul care plutește în afara ei se comportă mai blând. Acest lucru înseamnă că gazul a fost comprimat în felul potrivit pentru a ajuta la formarea unor noi stele.

„La doar 30 de milioane de ani lumină distanță, Henize 2-10 este suficient de aproape încât telescopul Hubble să poată capta imagini care înfățișează felul în care plutește materialul cosmic în regiunea unei găuri negre. Surpriza a fost aceea că am descoperit felul în care se formează stele noi”, a spus Zachary Schutte, absolvent Reines, și el implicat în acest studiu.

Noua cercetare ar putea oferi mai multe detalii și despre felul în care se formează găurile negre supermasive. Pentru că vorbim despre o gaură neagră cu o dimensiune relativ redusă, ne poate oferi o perspectivă a felului în care arătau altele atunci când erau mai tinere și la evoluția lor. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: