Moneda care poartă numele lui Sponsian și ilustrează portretul său a fost găsită acum mai bine de 300 de ani în Transilvania. Considerată a fi un fals, aceasta fusese închisă într-un dulap, la un muzeu.

Acum, oamenii de știință spun că urmele de zgârieturi vizibile la microscop dovedesc că a fost în circulație acum 2.000 de ani. Profesorul Paul Pearson de la University College din Londra, care a condus cercetarea, a declarat pentru BBC News că a fost uimit de această descoperire.

„Ceea ce am găsit dovedește existența unui împărat. Era o figură despre care se credea că este un fals și care a fost dată la o parte de către experți", a spus el. „Dar noi credem că a fost real și că a avut un rol în istorie".

Moneda din centrul poveștii se afla într-un mic tezaur descoperit în 1713. S-a crezut până acum că este o monedă romană autentică până la jumătatea secolului al XIX-lea, când experții au suspectat că ar fi putut fi produsă de falsificatorii din acea vreme, din cauza designului rudimentar.

„Lovitura” finală a fost dată în 1863, când Henry Cohen, cel mai mare expert în monede al vremii de la Bibliothèque Nationale de France, a luat în considerare această problemă pentru marele său catalog de monede romane. El a spus că acestea nu erau doar falsuri „moderne", ci și prost făcute și „imaginate în mod ridicol". Alți specialiști au fost de acord și până în prezent Sponsian a fost respins de realizatorii cataloagelor științifice.

Dar profesorul Pearson a bănuit contrariul când a văzut fotografii ale monedei în timp ce făcea cercetări pentru o carte despre istoria Imperiului Roman. El a putut distinge zgârieturi pe suprafața acesteia, despre care a crezut că ar fi putut fi produse de faptul că moneda a fost în circulație.

Acesta a contactat Muzeul Hunterian de la Universitatea din Glasgow, unde moneda fusese ținută închisă într-un dulap împreună cu alte trei monede din tezaurul original, și a întrebat dacă ar putea colabora cu cercetătorii de acolo. Aceștia au examinat toate cele patru monede la un microscop performant și au confirmat în revista PLOS 1 că într-adevăr existau zgârieturi pe fața monedei. O analiză chimică a arătat, de asemenea, că monedele au fost îngropate în pământ timp de sute de ani, potrivit lui Jesper Ericsson, care este curatorul muzeului de monede și a lucrat cu profesorul Pearson la acest proiect.

Cercetătorii trebuie să răspundă acum la întrebarea: cine a fost Sponsian? Până acum, aceștia cred că a fost un comandant militar care a fost forțat să se încoroneze ca împărat al celei mai îndepărtate și greu de apărat provincii din Imperiul Roman, numită Dacia.

Studiile arheologice au stabilit că Dacia a fost izolată de restul imperiului roman în jurul anului 260 d.Hr. A existat o pandemie, un război civil, iar imperiul se fragmenta. Înconjurat de dușmani și izolat de Roma, Sponsian și-a asumat probabil comanda supremă în timpul unei perioade de haos și război civil, protejând militarii și populația civilă din Dacia până când ordinea a fost restabilită, iar provincia evacuată între 271 d.Hr. și 275 d.Hr., potrivit lui Jesper Ericsson.

„Interpretarea noastră este că a fost însărcinat să mențină controlul asupra armatei și a populației civile, deoarece erau înconjurate și complet izolate", a spus el. „Pentru a crea o economie funcțională în provincie, au decis să-și bată propriile monede". Această teorie ar explica de ce monedele sunt diferite de cele de la Roma.

„Este posibil ca ei să nu fi știut cine era împăratul real, deoarece a existat un război civil", spune profesorul Pearson. Odată ce cercetătorii au stabilit că monedele erau autentice și că au descoperit ceea ce ei credeau a fi un împărat roman pierdut, au alertat cercetătorii de la Muzeul Brukenthal din Sibiu, în Transilvania, care deține, de asemenea, o monedă sponsiană. Aceasta făcea parte din moștenirea baronului Samuel von Brukenthal, guvernatorul habsburgic al Transilvaniei. Baronul studia moneda în momentul morții sale, iar povestea spune că ultimul lucru pe care l-a făcut a fost să scrie pe un bilet cuvântul „autentic”. 

Sursa foto: BBC

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: