Tehnologia descoperita poate face ca bateriile sa fie reincarcate de sute de mii de ori fara sa fie afectata autonomia.

Cercetatorii de la Universitatea Irvine din California (UCI) au descoperit accidental o tehnologie nanowire care va face ca bateriile sa poata fi reincarcate la nesfarsit, scrie The Inquirer.

May Le Thai, candidat PhD al universitatii, a explicat intr-o lucrare publicata saptamana aceasta ca ea si colegii ei au folosit nanowire, un material de cateva mii de ori mai subtire decat un fir de par al omului, foarte conductiv si care are o suprafata suficient de mare pentru a sustine date si transfer de electroni.

Aceste nanowire sunt extrem de fragil si nu fac fata ciclurilor de descarcare-incarcare de obicei. Ele se largesc si se tensioneaza in bateriile Li-Ion normal, insa echipa lui Le Thai a rezolvat aceasta problema invelind un nanowire de aur intr-o capsula de dioxid de mangan si plasand-o apoi intr-un gel similar cu plexiglas-ul pentru a imbunatati fiabilitatea. Toate aceste lucruri au fost realizat accidental!

Descoperirea ar putea face ca laptop-uri, smartphone-urile si tabletele sa aiba baterii care rezista pentru totdeauna. "Mya se juca si a invelit totul cu un gel foarte subtire si a inceput ciclul. A descoperit ca adaugand gelul putea sa faca ciclul de sute de mii de ori fara sa se piarda din capacitate. Este o nebunie pentru ca de obicei acest lucruri <mor> dupa 5-7000 de cicluri in cel mai bun caz" a spus profesorul departamentului de chimie de la UCI, Reginald Penner.

Structura a fost testata de peste 200.000 de ori pe o perioada de 3 luni iar cercetatorii au concluzionat ca nu isi pierde deloc capacitatea. Descoperirea poate pava drumul si pentru baterii comerciale care sa reziste pentru totdeauna pentru electrocasnice, masini si avioane.

Share articol: