Arheologii ruși au descoperit un medalion de argint cu detalii foarte amănunțite ale zeiței grecești Afrodita în mormântul vechi de 2.100 de ani al unei femei tinere, posibil o preoteasă, pe coasta de nord-est a Mării Negre.

Medalionul prezintă, de asemenea, 10 - nu cele 12 cunoscute - semne ale zodiacului și oferă o perspectivă unică asupra practicilor religioase din acea perioadă și din acel loc.

Unii cercetători au speculat că femeia din mormânt pare să fi fost o preoteasă a Afroditei, zeița greacă antică a frumuseții și a iubirii, dar nu există nicio modalitate de a fi siguri - deși există indicii că inelele, cerceii de argint și alte obiecte funerare îi erau dedicate zeiței.

Mormântul face parte dintr-o serie de descoperiri izbitoare care au ieșit la iveală în această vară într-un sit din apropierea țărmului Peninsulei Taman, la est de Peninsula Crimeea, între Marea Neagră și Marea Azov. Cercetătorii au găsit, de asemenea, mormântul unui războinic îngropat între secolele IV și VI d.Hr., alături de o sabie mare de fier care indică o influență persană.

Împreună, cele mai recente descoperiri confirmă faptul că situl a fost vechiul oraș-colonie grecesc Phanagoria și arată cum s-a dezvoltat acesta în secolele ulterioare. Arheologii care studiază situl efectuează, de asemenea, săpături sub apă, deoarece aproximativ o treime din orașul antic a fost inundat.

Potrivit istoricului grec antic Hecateu din Milet, Phanagoria a fost fondată în secolul al VI-lea î.Hr. de către refugiații din Teos, un oraș grec de pe coasta Anatoliei (Turcia de astăzi), după ce acesta a fost jefuit în jurul anului 540 î.Hr. de către regele persan Cyrus cel Mare.

Phanagoria era situată în apropierea altor orașe-colonie grecești din regiunea nord-estică a Mării Negre, cunoscută de grecii antici sub numele de Bosforul Cimmerian, numit după un popor local numit Cimmeri și după un cuvânt care înseamnă „pasaj pentru vite". Denumirea se regăsește și în alte locuri cu nume grecesc, cum ar fi strâmtoarea Bosfor de lângă Istanbul.

Medalionul de argint găsit în mormântul de la începutul secolului I î.Hr. prezintă capul, umerii și mâinile în relief ale Afroditei, identificate de arheologi pe baza altor reprezentări grafice contemporane.

Portretul este înconjurat de 10 simboluri în relief care corespund semnelor zodiacale, inclusiv un leu, un taur și un scorpion Lipsesc, însă, simbolurile pentru semnele zodiacale Vărsător și Balanță, dar cercetătorii nu știu de ce. „Aceasta este și una dintre cele mai vechi reprezentări ale semnelor zodiacale din lumea greacă”, au explicat arheologii.

„Această descoperire ne poate schimba viziunea asupra istoriei Phanagoriei și a întregului Bosfor asiatic", au concluzionat aceștia. 

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: