Ei resping, totusi, ideea ca aceasta ar fi o dovada a existentei vietii pe Planeta Rosie, conform space.com.

Cercetatorii au descoperit o structura ciudata, asemanatoare unei celule microbiene, in interiorul unui meteorit provenit de pe planeta Marte.

Oamenii de stiinta au descoperit obiectul microscopic oval in interiorul meteoritului martian Nakhla, cazut pe Pamant in Egipt, in 1911. Aspectul structurii este fioarte interesant, dar, spun specialistii, cel mai probabil s-a format ca urmare a unor procese geologice, nu biologice. Expertii spun ca nu exista absolut nicio dovada care sa sustina un scenariu in care originea structurii ovoide sa aiba legatura cu viata.

Structura goala, ovoida, are circa 80 de micrometri lungime si 60 de micrometri latime (un micrometru sau micron este a milioana parte dintr-un metru, n.r.), mult mai mare decat orice bacterie terestra, dar in limitele dimensiunilor normale ale organismelor microbiene eucariote de pe Terra (celule care au un nucleu si organite celulare, continute de o membrana, n.r.). Cercetatorii spun ca obiectul nu este, cu siguranta, rezultatul unei contaminari cu mediul terestru.

Obiectul a fost studiat folosind mai multe tehnici, inclusiv microscopie electronica, raze X si spectometrie de masa. Rezultatele analizelor au aratat ca structura este alcatuita dintr-o argila bogata in fier si contine un numar de alte minerale. Scenariul cel mai probabil privind formarea structurii este acela ca ovoidul a aparut dupa ce materia a patruns intr-o vezicula pre-existenta - o bula de gaz, de exemplu - din interiorul rocii.

Nakhla, meteoritul in care a fost descoperita structura, este o bucata de roca martiana bine studiata de experti, care au mai descoperit pe ea indicii privind posibilitatea existentei vietii pe Planeta Rosie. Cercetatorii spun ca bucata de roca s-ar fi cristalizat acum 1,3 miliarde de ani si a trecut apoi prin doua evenimente care au incalzit-o foarte tare. Primul astfel de eveniment ar fi avut loc in urma cu circa 910 milioane de ani, iar al doilea acum 620 de milioane de ani.

Expertii cred despre cel de-al doilea eveniment, care ar fi putut fi provocat de caderea unui meteorit pe suprafata lui Marte, ca ar fi dus la inundarea cu apa foarte fierbinte a zonei din care provine Nakhla. In cele din urma, acum circa zece milioane de ani, un alt impact ar fi azvarlit bucata de roca de pe suprafata martiana, trimitand-o in spatiu, pana cand s-a intersectat cu Terra si a cazut in Egipt, in 1911.

Cercetarea, realizata de o echipa condusa de profesorul Elias Chatzitheodoridis, de la Universitatea Tehnica Nationala din Atena, Grecia, a fost publicata in august, in revista Astrobiology.

Share articol: