Descoperirea vietii pe Marte sau a conditiilor care ar putea permite vietii sa evolueze reprezinta cheia misiunii Roverului Curiosity pe "planeta rosie".

Ultimele concluzii ale specialistilor de la NASA sunt clare. Conditiile de pe planeta Marte au permis in trecut existenta vietii, iar dovezile sunt clare, scrie New York Times.

Conform specialistilor, ca viata sa existe pe o planeta, trei seturi de conditii ar trebui indeplinite: existenta apei, in stadiu solid sau lichid si a unei surse de energie; cinci elemente de baza: carbon, oxigen, hidrogen, fosfor si nitrogen; foarte mult timp.

Cand aceste trei mari criterii sunt indeplinite, atunci mediul devine prielnic evolutiei vietii, conform expertilor. Pe planeta Marte, apa aflata in stadiul solid exista, crede NASA, iar sursa de energie este si ea prezenta. Astfel, Marte a fost un habitat prielnic in urma cu cateva sute de mii de ani, o perioada de timp relativ redusa potrivit standarelor originii vietii.

John P. Grotzinger de la Caltech sustine acum ca roverul trimis pe Marte a obtinut dovezi tot mai clare ca marele Crater Gale a avut lacuri uriase, rauri si delte in urma cu milioane de ani. Desi acestea au secat la suprafata, in subsolul craterului inca mai exista apa.

"Ca o echipa de oameni de stiinta, Marte este foarte atractiva din perspectiva unei planete care ar putea sustine viata. Si nu ne referim doar la craterul Gale, ci la multe locuri de pe toata suprafata planetei", declara doctorul Grotzinger pentru New York Times.

Share articol: