Desi China detine aproximativ 23% din materiile rare de pe Pamant, guvernul tarii avertizeaza ca acestea sunt exploatate in mod excesiv.

Materiile prime, precum ytriul, utilizat in fabricarea televizoarelor, sau lantanul, care este necesar pentru producerea lentilelor aparatului de fotografiat, sunt folosite in producerea tuturor instumentelor moderne pe care le folosim zi de zi, potrivit StirilePROTV.ro.

China furnizeaza in acest moment peste 90% din pamanturile rare de pe piata mondiala. Daca statul astiatic va decide sa reduca acest procent, atunci toate accesorile moderne pe care le folosim fie ar deveni mult mai scumpe, fie nu ar mai fi produse deloc.

Conform presei din China, pentru a exporta un numar asa mare de pamanturi rare, tara a avut de suferit in ceea ce priveste distrugerea mediului, conditiile de munca sau raspandirea contrabandei. Rezervele de pamanturi rare ale Chinei s-au redus in zonele miniere majore, rata de extractie a acestora scazand de aproape trei ori.

Statul condus de Mao Zedong este cel mai pare producator de pamanturi rare, care reprezinta un grup de 17 metale, printre care gadoliniul, praseodimul, ceriul sau scandiul, indispensabile pentru fabricarea smartphone-urilor, bateriilor, autoturismelor electrice sau rachetelor.

Share articol: