Cercetătorii care colaborează cu NASA au făcut o descoperire neașteptată pe Stația Spațială Internațională.

Chiar și în acest mediu ostil, fără gravitație, pot să se dezvolte forme de viață. Specialiștii au identificat patru tulpini de bacterii, dintre care trei sunt necunoscute, scrie Science Alert.

Bacteriile au fost identificate atât în interiorul cât și în exteriorul ISS, inclusiv pe un panou exterior și pe un filtru HEPA.

În mod surprinzător, acestea sunt bacterii benefice, care aparțin unei familii cu rol important în dezvoltarea plantelor și eliminarea agenților patogeni.

Pe Pământ, aceste bacterii sunt întâlnite în sol și în apa dulce. Apariția lor pe ISS are legătură, probabil, cu experimentele realizate de astronauți, care implică inclusiv cercetări în domeniul cultivării unor plante pentru hrană.

Cu toate acestea, singura bacterie cunoscută este cea recoltată de pe filtrul HEPA. Ea aparține unei specii numite Methylorubrum rhodesianum. Celelalte trei tulpini sunt complet necunoscute.

Bacteriile vor fi analizate în detaliu, pentru ca oamenii de știință să descopere posibile soluții pentru obținerea unor recolte în spațiu, care vor fi esențiale în misiunile îndelungate.

Până acum, de pe ISS au fost recoltate aproximativ 1.000 de mostre pentru analiză bacteriană, iar unele încă așteaptă să fie trimise pe Pământ.

Descoperirea a fost publicată în revista Frontiers in Microbiology.


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus:

Share articol: