Un nou studiu arată că o substanță care se găsește în rodii stimulează semnificativ sistemul imunitar pentru a lupta împotriva cancerului. 

Oamenii de știință germani care studiază terapiile împotriva cancerul colorectal au descoperit că o substanță din fructul roșu, cunoscută sub numele de urolitină-A, întinerește celulele imunitare T pentru a le face mai eficiente în lupta împotriva tumorilor.

Cercetările actuale sugerează că celulele imunitare care ar trebui să lupte împotriva tumorii sunt suprimate de țesutul din jurul tumorii. Ca urmare, celulele T, care reprezintă răspunsul imunitar natural al organismului împotriva cancerului, sunt restricționate, iar tumorii i se permite să crească și să se răspândească necontrolat.

O echipă din Frankfurt, condusă de profesorul Florian Greten, este acum mai aproape de rezolvarea problemei. Descoperirea arată că urolitina A reînnoiește mitocondriile - așa-numitele „nuclee energetice” din interiorul celulelor T - printr-un proces cunoscut sub numele de mitofagie.

Atunci când este introdus agentul care se găsește în rodie, mitocondriile vechi și deteriorate din celulele T sunt eliminate și înlocuite cu altele noi, funcționale. Acest lucru schimbă componența genetică a celulelor T, care sunt apoi mai capabile să lupte împotriva tumorii.

„Descoperirile noastre sunt deosebit de interesante, deoarece accentul nu este pus pe celula tumorală, ci pe sistemul imunitar - apărarea naturală împotriva cancerului", a declarat Dr. Dominic Denk de la Spitalul Universitar din Frankfurt și autor principal al studiului. (...) Sperăm să folosim acest lucru pentru a îmbunătăți în mod durabil terapia cancerului colorectal, dar și a altor tipuri de cancer."

Cercetătorii au demonstrat potențialul terapeutic al urolitinei A în două moduri. Pe de o parte, aceasta poate ajunge în organism folosind rodiile direct ca aliment în modelul preclinic, ceea ce limitează creșterea tumorală și chiar completează imunoterapia existentă. Pe de altă parte, beneficiile urolitinei A au fost observate și asupra celulelor T umane în laborator.

Tratamentul in vitro cu urolitină A „întinerește" celulele T umane, producând celule stem de memorie care, datorită capacității lor de a se diviza, alimentează constant sistemul imunitar cu celule T întinerite, neexploatate.

Pornind de la aceste descoperiri, cercetătorii intenționează să administreze urolitina A în cadrul unor studii clinice în tratamentele pentru persoanele cu cancer de colon. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: