Oamenii de știință au realizat prima imagine a găurii negre din inima galaxiei noastre.

Imaginea nu este doar prima fotografie a găurii negre supermasive cunoscută sub numele de Sagittarius A*, ci și prima dovadă directă a existenței sale.

Oamenii de știință au suspectat de mult timp că galaxia noastră găzduiește o astfel de gaură neagră, observând că stelele orbitează în jurul unui obiect compact și masiv din centrul Căii Lactee. Deși părea să se comporte ca o gaură neagră, aceasta era invizibilă, iar existența ei era imposibil de confirmat.

În noua imagine, gaura neagră însăși rămâne invizibilă, deoarece este complet întunecată. Dar imaginea arată inelul luminos care o înconjoară și modul în care lumina se curbează în jurul regiunii. Cercetătorii descriu gaura neagră ca fiind „lipiciul care ține galaxia laolaltă".

„Aceasta este esențială pentru înțelegerea modului în care s-a format Calea Lactee și a felului în care va evolua în viitor", a declarat Ziri Younsi de la University College London, cercetător la Event Horizon Telescope (EHT), astronomul care a realizat imaginea.

Aceasta vine după prima fotografie realizată vreodată cu o gaură neagră, care a fost publicată în 2019 și a înfățișat M87, aflată la aproximativ 55 de milioane de ani-lumină distanță - de asemenea, captată de EHT.

Crearea celei mai recente imagini a necesitat cinci ani de muncă din partea a peste 300 de cercetători din întreaga lume.Acum, având două exemple de găuri negre, oamenii de știință pot studia diferențele comparând cele două exemple.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: