Vara anului 2019 a fost cea mai fierbinte de până acum pentru regiunea arctică, fiind înregistrate temperaturi record.

Din cauza acestei anomalii a climei, în doar 2 luni Groenlanda a pierdut aproximativ 600 de miliarde de tone de gheață, care s-au topit într-un ritm extrem de rapid.

Astfel, nivelul mărilor a crescut cu aproximativ 2,5 mm. Pare puțin, dar în realitate este enorm, având în vedere că totul s-a întâmplat în doar 2 luni.

Nu doar la Polul Nord se topesc ghețarii din cauza încălzirii climei. Și în Antarctica se înregistrează același fenomen, mai puțin în partea de est a calotei glaciare, unde ninge destul de mult și se acumulează un strat nou de gheață, scrie Daily Mail.

Toate aceste informații au fost obținute prin intermediul a doi sateliți operați de NASA și de Centrul Aerospațial German.

Datele au fost analizate de către cercetătorii de la Universitatea din California, Irvine, coordonați de Isabella Velicogna, iar concluzia studiului a fost publicată în revista Geophysical Research Letters.

Specialiștii estimează că până în anul 2300 nivelul mărilor va crește cu aproximativ 1,2 metri, chiar dacă poluarea va fi limitată conform obiectivelor stabilite în 2015 de Acordul de la Paris privind schimbările climatice. În urma creșterii nivelului mării, multe dintre marile orașe situate pe coastă vor ajunge sub ape.

Din păcate însă, niciun guvern dintre cele care au semnat Acordul de la Paris nu a luat măsuri concrete pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

De aceea, este foarte posibil ca această creștere a nivelului mărilor să fie mult mai mare decât estimează specialiștii.

Share articol: