Experimentul era considerat o nebunie, un vis imposibil - a fost insa un succes!

Cercetatorii de la Universitatea de Stat din Michigan au reusit un experiment care, timp de sute de ani, a fost considerat imposibil: au obtinut aur pur din prelucrarea unui alt compus chimic.

In laborator, cercetatorii au reusit sa implineasca visul de secole al alchimistilor. Ei au obtinut au pur, de 24 de karate, cu ajutorul unei bacterii, care a transformat un compus chimic toxic in pretiosul metal galben.

Bacteria pe care au folosit-o pentru a transforma compusul chimic in aur se numeste Cupriavidus metallidurans si este cunoscuta pentru capacitatea ei de a absorbi o cantitate foarte mare de toxicitate, producand in schimb aur. Bacteria a fost cultivata intr-un bioreactor special, unde a fost hranita cu doze foarte concentrate de clorura de aur (AuCl3), care este un compus chimic foarte toxic.

Bacteria metabolizeaza clorura de aur si o transforma in bucatele de aur pur. Aceste bucati de metal nobil au fost folosite apoi pentru un proiect artistic, menit sa arate incredibila transformare a unei substante toxice in aur pur. Puteti vedea totul in acest VIDEO:

 

Cu sute de ani in urma, alchimistii au incercat de nenumarate ori sa obtina aur din alte metale mai putin nobile, prin tot felul de experimente ciudate. Pana de curand, aceasta ambitie a lor a fost considerata un vis imposibil, o aberatie la limita dintre stiinta si magie.

Share articol: