NASA este în continuare dispusă să finanțeze concepte neobișnuite în încercarea sa de a avansa în explorarea spațiului. 

Agenția acordă granturi de studiu inițial în valoare de 175.000 de dolari pentru 14 proiecte care ar putea fi utile pentru misiuni în sistemul solar și dincolo de acesta. Cel mai important proiect ar putea fi TitanAir, un hidroavion realizat de Quinn Morley de la Planet Enterprises, care ar putea atât să zboare prin atmosfera de azot și metan a lunii Titan, luna lui Saturn, și să navigheze pe oceanele acesteia. „Barca zburătoare" ar colecta metan și materiale organice complexe pentru studiu.

Între timp, un proiect al lui Artur Davoyan de la UCLA ar putea accelera misiunile la limitele sistemului solar și chiar în spațiul interstelar. Proiectul său ar propulsa navele spațiale prin producerea unui fascicul de particule microscopice care se deplasează cu o viteză foarte mare (peste 119 kilometri pe secundă) cu ajutorul unor explozii laser. Conceptul ar putea scurta dramatic timpul necesar pentru a explora spațiul cosmic. În timp ce Voyager 1 a avut nevoie de 35 de ani pentru a ajunge în spațiul interstelar, o navă spațială de o tonă ar putea ajunge acolo în doar trei ani.

Alte eforturi sunt și ele la fel de ambițioase. Mary Knapp de la MIT a propus un observator al spațiului îndepărtat care ar folosi mii de sateliți minusculi pentru a detecta emisiile radio de joasă frecvență din universul timpuriu și câmpurile magnetice ale exoplanetelor asemănătoare Pământului.

Toate acestea sunt inițiative foarte timpurii care nu vor ajunge neapărat și la implementare în lumea reală. Însă, în cazul unui succes, chiar și parțial, NASA ar putea face descoperiri semnificative cu ajutorul tehnologiei existente și viitoare.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: