Aceasta imagine din satelit arata fisurarea unui ghetar din Antarctica.

Ghetarul Pine Island este o regiune uriasa de gheata care tine unita calota glaciara din Antarctica de Vest. Acest ghetar a inceput sa se rupa din interior, dupa cum arata aceasta imagine din satelit, care surprinde formarea unui urias rift, chiar in centrul lui.

Fisura s-a produs in ultimele luni, dar nu este prima de acest fel. Anul trecut, in ghetarul Pine Island a aparut un alt rift, care a dus la desprinderea unei bucati de 583 de kilometri patrati de gheata. Bucata din ghetar se afla acum in ocean, unde se va topi si va duce la cresterea nivelului marilor in intreaga lume.

Acum, fenomenul se repeta si este posibil ca o alta bucata uriasa de gheata sa se desprinda, scrie Science Alert. Ian Howat, cercetator la Universitatea de Stat Ohio, spune ca toata calota glaciara din Antarctica de Vest se va topi la un moment dat, iar acest lucru ii va afecta puternic pe toti cei care locuiesc in zonele de coasta, deoarece va duce la cresterea nivelului marilor cu aproximativ 3 metri.

Peste jumatate din populatia lumii locuieste in regiuni de coasta, ceea ce inseamna ca miliarde de oameni vor fi afectati de acest fenomen ireversibil. Printre zonele care vor avea de suferit se numara metropole precum Miami si New York. Nimeni nu stie cand se va topi calota de gheata, insa este posibil ca acest fenomen dramatic sa aiba loc in decursul vietii noastre, crede Ian.

Ghetarul Pine Island s-a rupt din cauza apei din ocean, care este tot mai calda si intra in crevase, ducand la adancirea lor si in final la formarea unui rift adanc.

Imaginea a fost surprinsa de satelitul Landsat 8, lansat de NASA si US Geological Survey, care are ca scop monitorizarea schimbarilor care apar pe suprafata planetei noastre.
 

Share articol: