Japonia și JAXA, administrația spațială a țării, au petrecut zeci de ani încercând să facă posibilă „teleportarea” energiei solare din spațiu. În 2015, națiunea a făcut o descoperire majoră când oamenii de știință de la JAXA au reușit să transporte din spațiu 1,8 kilowați putere, suficientă energie pentru a alimenta un ceainic electric, la peste 50 de metri de un receptor fără fir. Acum, Japonia este pregătită să aducă tehnologia cu un pas mai aproape de realitate.

Nikkei relatează că un parteneriat public-privat japonez va încerca să aducă pe Pământ energie solară din spațiu încă din 2025. Proiectul, condus de Naoki Shinohara, un profesor de la Universitatea Kyoto care lucrează încă din 2009 la un astfel de proiect, va încerca să plaseze o serie de sateliți mici pe orbită. Aceștia vor putea transmite apoi energia solară colectată de rețelele solare către stații de recepție terestre aflate la sute de kilometri distanță.

Utilizarea panourilor solare orbitale și a microundei pentru a trimite energie pe Pământ a fost propusă pentru prima dată în 1968. De atunci, câteva țări, printre care China și SUA, au investit timp și bani în această idee. Tehnologia este atractivă deoarece panourile solare orbitale reprezintă o sursă de energie regenerabilă potențial nelimitată.

În spațiu, panourile solare pot colecta energie indiferent de ora din zi, iar prin utilizarea microundei pentru a transmite energia pe care o produc, nici norii nu reprezintă o problemă. Cu toate acestea, chiar dacă Japonia ar reuși să implementeze cu succes un set de panouri solare orbitale, tehnologia ar fi în continuare mai aproape de science-fiction decât de realitate. Asta pentru că producerea unei rețele care poate genera 1 gigawatt de energie - sau cam cât producția unui reactor nuclear - ar costa aproximativ 7 miliarde de dolari cu tehnologiile disponibile în prezent.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: