Inițial, oamenii de știință au suspectat că pata de culoarea fierului (supranumită Mordor Macula) ar fi metan captat de pe suprafața lui Pluto, culoarea sa roșie fiind rezultatul unei expuneri lente în lumina ultravioletă a Soarelui. Era o idee ingenioasă care abia aștepta să fie testată.

Acum, o combinație de modele experimentale și teste de laborator a arătat că aceste ipoteze timpurii nu erau prea departe de adevăr, cu o mică schimbare. Cercetarea adaugă noi detalii surprinzătoare la înțelegerea noastră despre relația dintre Pluto și Charon, sugerând că există mai mulți factori care au determina coloritul lunii decât se vede la prima vedere.

Lansată în 2006, sonda spațială interplanetară New Horizons, aparținând NASA, a oferit cercetătorilor o imagine fără precedent a sistemului planetar Pluto - Charon, aflat la o distanță de peste 5 miliarde de kilometri de Soare.
Având aceste instrumente avansate la îndemână, astronomii au început să investigheze și mai amănunțit, pentru că în „suburbiile” înghețate ale Sistemului Solar, roșul este mult mai probabil să indice prezența unui grup divers de compuși. Strălucirea de culoare apropiată de roz a lui Pluto a fost subiectul unor studii timp de decenii întregi. Cu toate acestea, descoperirea unei nuanțe ruginii aflate la unul dintre polii Lunii sale a fost o adevărată surpriză.

S-a presupus că metanul de pe Pluto ar putea ajunge pe luna sa orbitală. Dar momentul precis necesar pentru ca gazul să se depună și să înghețe într-o pată atât de difuză a fost întotdeauna un punct care a rămas destul de nedefinit.

O parte a problemei este reprezentată de contradicția dintre gravitația slabă a lui Charon și lumina rece a Soarelui îndepărtat care îi încălzește suprafața. Oricât de slabă ar fi fost, aceasta ar putea fi suficientă pentru a topi înghețul și pentru ca, astfel, metanul să ajungă din nou la suprafață.

Pe scurt, „pata roșie” a lui Charon ar putea fi mult mai complexă decât credeau cercetătorii, iar testele de laborator și modelele experimentale ulterioare ar putea contribui la consolidarea acestei ipoteze. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

 

Share articol: