Mașinile zburătoare nu mai sunt de domeniul viitorului. Ele sunt deja aici și își fac, treptat, loc în viața noastră. 

Iar acum avem și primul astfel de vehicul cu certificare oficială. Se întâmplă în Slovacia, acolo unde autoritățile au aprobat transportul de persoane cu o mașină zburătoare ce poate naviga la peste 2.400 de metri altitudine, cu o viteză de peste 250 de kilometri pe oră.

Vehiculul numit AirCar a realizat 200 de probe de zbor, timp de 70 de ore și a fost testat riguros, în confirmitate cu standardele Agenției Europene pentru Siguranța Aviației. După primirea acestui certificat, compania producătoare ar trebui să înceapă să ruleze un model de masă care va primi certificare în anul următor.

Acest vehicul este unul dual, care se poate transforma dintr-o mașină într-o aeronavă în mai puțin de trei minute. Aripile se îndoaie și se strâng pe lângă corpul mașinii, transformând-o într-un vehicul sport futurist.
Prototipul 1 al AirCar avea 160 de cai putere și un motor BMW care poate fi alimentat la o benzinărie obișnuită.

Certificarea a venit după un zbor de 35 de minute între Nitra și Bratislava, iar mașina poate transporta simultan doi pasageri.

Aceasta oferă stabilitate și control și poate fi condusă chiar și de piloții începători, fără necesitatea unui training specializat. Acum, inginerii din spatele AirCar dezvoltă un prototip de generație superioare care va fi și mai puternic- cu un motor de 300 de cai putere și o viteză de peste 300 de kilometri pe oră.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: