Cercetătorii se străduiesc încă să afle detalii despre natura și originea acestui misterios obiect.

Chiar dacă sunt siguri că roca spațială nu este o navă extraterestră intergalactică, așa cum susțin unii experți de la Harvard, astronomii nu au reușit să afle alte informații despre Oumuamua.

Unul dintre aspectele care îi uimește pe cercetători este forma neobișnuită a acestui asteroid, care este alungit ca o țigaretă.

Al doilea mister este cum a ajuns în sistemul nostru solar, prin care a călătorit doar câteva săptămâni înainte de a-și continua călătoria interstelară.

Puținele date pe care le-au putut obține astronomii nu fac decât să mărească misterul din jurul acestui obiect.

Asta deoarece Oumuamua nu se deplasează pe o orbită sub formă de parabolă, cum se întâmplă cu asteroizii, explică astronomul Matthew Knight, de la Universitatea din Maryland.

În plus, obiectul nu are niciun element care să-l poată include în categoria cometelor: nu a fost observată o coadă de praf sau gheață în urma lui.

În total, 14 astronomi din întreaga lume au cercetat obiectul descoperit în octombrie 2017.

Concluzia lor este că nimeni nu a mai observat vreodată ceva similar, că Oumuamua este într-adevăr un obiect unic, misterios, dar asta nu înseamnă că existența și deplasarea lui nu pot fi explicate prin fenomene naturale, pe care oamenii de știință încă nu le înțeleg.

Foto: ESO/M. Kornmesser

Share articol: