Asteroidul Apophis este cea mai mare amenințare care planează asupra Pământului, iar cercetătorii au descoperit ce se va întâmpla în anul 2068, atunci când acesta ar trebui să se apropie periculos de mult de Terra.

NASA a anunțat recent că acesta nu mai este o amenințare reală, asta după ce au reușit să-i calculeze orbita în jurul Soarelui. Apophis ar trebui să se mai apropie de Pământ și în 2029, dar se pare că va trece la o distanță de 20.000 de mile de planeta noastră, adică una considerată a fi sigură.

Apophis a fost numit astfel după zeul egiptean al haosului, iar un impact ar fi echivalentul a 880 de milioane de tone de TNT explodând simultan. Asteroidul a fost descoperit pentru prima dată pe 19 iunie 2004 de oamenii de știință americani. De atunci, aceștia au încercat să-i anticipeze fiecare mișcare în jurul Soarelui, iar odată cu cea mai recentă apropiere de Terra, pe 5 martie, cercetătorii au coelctat și mai multe date cu privire la orbita sa.

„Un impact în anul 2068 nu mai este o posibilitate, iar calculele noastre nu mai arată niciun fel de risc pentru următorii 100 de ani”, a declarat Davide Farnocchia, specialist NASA, citat de Daily Mail. „Această cercetare nu doar că ne-a ajutat să liniștim o planetă întreagă, ci constituie și o magnifică oportunitate științifică”.

Pe măsură ce echipa analizează datele, astronomii speră să afle mai multe despre forma asteroidului. Cercetătorii cred că acesta seamănă cu o alună de pământ.

„La fel ca toți asteroizii, Apophis este o rămășiță din etapa timpurie de formare a sistemului nostru solar, în urmă cu 4,6 miliarde de ani”, a mai arătat NASA.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: