NASA schimba geografia Terrei cu o fotografie realizata de astronautul rus Iuri Malencenko

Agentia spatiala americana a starnit indignare in Nepal, dupa ce a postat pe site-ul ei o fotografie cu un munte indian care era prezentat ca fiind Everest, cel mai inalt varf din lume, considerat un motiv de mandrie pentru locuitorii acestui micut stat din Muntii Himalaya, informeaza AFP.

NASA indica pe site-ul ei ca fotografia, realizata de astronautul rus Iuri Malencenko de la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS), aflata la o altitudine de 370 de kilometri, prezinta celebrul varf inalt de 8.848 de metri, al carui pisc este acoperit cu zapada.

Fotografia s-a propagat rapid pe internet, via Twitter, fiind apoi preluata de presa internationala, mai ales de revista americana The Atlantic si de site-ul Space.com.

Nepalezii au "mirosit" insa ca era vorba de o eroare si si-au exprimat dubiile pe retelele de socializare. Jurnalistul Kunda Dixit, bun cunoscator al muntelui Himalaya, a declarat pe Twitter: "imi pare rau baieti, dar varful cu o umbra in mijloc nu este muntele Everest".

NASA a confirmat joi ca a comis o eroare si a retras de pe site-ul ei acea fotografie.

"Nu este Everest. Este varful Saser Muztagh din lantul Karakoram din regiunea Casmirului indian", a recunoscut un purtator al agentiei americane.

Varful Everest, aflat la granita dintre Nepal si China, este o "tinta" fotografica foarte cautata de astronauti, insa piscul este destul de greu de prins in fotografiile realizate din spatiu, afirma astronautul Ron Garan, care s-a aflat la bordul ISS in 2011 pentru o misiune stiintifica.

"In general, programul noastru dintr-o zi de lucru nu ne permite sa facem fotografii cu Terra. Daca vrem sa fotografiem un punct specific de la sol, trebuie sa cunoastem mai intai momentul in care vom trece pe deasupra lui", a explicat astronautul american pentru revista The Atlantic, citat de agentia de presa Mediafax.

Share articol: