O mică navă spațială NASA, de mărimea unui microunde, a început o călătorie de patru luni spre Lună, unde va intra, în cele din urmă, pe o orbită lunară unică și alungită, pe care nicio misiune NASA nu a mai parcurs-o până acum. 

Scopul navei spațiale este simplu: să testeze această orbită specială, aceeași pe care astronauții care se îndreaptă spre Lună ar putea să o folosească în următorul deceniu.

Aceasta este o traiectorie specială de șapte zile pe care navele spațiale o pot urma în jurul Lunii, iar NASA are în vedere folosirea ei pentru programul Artemis - adică demersul Agenției Spațiale de a trimite prima femeie și prima persoană de culoare pe suprafața Lunii. În următorul deceniu, NASA dorește să construiască o nouă stație spațială în jurul Lunii, numită Gateway, un loc care va servi drept platformă de antrenament și locuință pentru viitorii astronauți care se vor îndrepta spre suprafața lunară. Iar agenția spațială vrea ca Gateway să se regăsească chiar pe această traiectorie nouă în jurul Lunii.

Deoarece NASA nu a mai trimis nicio navă spațială pe această orbită până acum, Agenția nu are nicio experiență cu privire la cum este să opereze un vehicul acolo. Această misiune este menită să servească drept deschizător de drumuri.

Ea poate fi considerată, de asemenea, prima misiune a întregului program Artemis, dând startul unei cronologii care ar putea culmina cu oameni care să meargă din nou pe Lună după mai bine de o jumătate de secol.

„Considerăm misiunea în ansamblul ei ca fiind un precursor valoros", a declarat Nujoud Merancy, șeful biroului de planificare a misiunilor de explorare de la Centrul Spațial Johnson al NASA, în timpul unei conferințe de presă, citat de The Verge.

Atunci când astronauții au mers pe Lună în timpul misiunii Apollo, drumul lor a fost mai mult sau mai puțin o traiectorie în linie dreaptă cu o rachetă masivă numită Saturn V. Odată ajunși, aceștia s-au plasat în cele din urmă pe o orbită relativ circulară în jurul Lunii, o orbită care i-a adus la o distanță de 62 de mile de suprafață. În acest fel, au putut coborî la sol și să se întoarcă pe orbita lunară relativ repede.

Această abordare i-a dus rapid pe Lună, dar a necesitat multe resurse. Cu Artemis, NASA vrea să încerce noi abordări în ceea ce privește explorarea selenară. Astfel, viitoarea stație spațială lunară se va apropia la 1.000 de mile de Polul Nord al Lunii și se va deplasa în fiecare săptămână până la 43.500 de mile de celălalt pol. Mai mult, în acest fel navele spațiale au permanent vizibilitate asupra Pământului, ceea ce permite o comunicare continuă.

Și, poate că cel mai mare avantaj este acela că scenariul nu necesită la fel de mult combustibil ca și menținerea pe o orbită circulară în jurul Lunii.

Prin această misiune NASA va testa, de asemenea, un traseu destul de lungă către Lună. Odată ajunsă pe orbită, va rămâne acolo cel puțin șase luni, permițând NASA să capteze date esențiale despre acest traseu lunar. De asemenea, agenția intenționează să testeze o nouă capacitate de navigare, prin care nava spațială va încerca să își determine singură poziția și viteza în spațiu. În acest fel, vehiculul are nevoie de mai puține informații din partea oamenilor de la sol, o capacitate care s-ar putea dovedi utilă pentru viitoarele explorări interplanetare.

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: