Progresul tehnologic a fost considerat de mult timp ca fiind esențial pentru misiunile de lungă durată, inclusiv pentru o călătorie cu echipaj uman pe Marte.

Reprezentanți de top al agenției spațiale americane NASA a declarat că țara intenționează să testeze un motor de navă spațială alimentat cu fisiune nucleară până în 2027, un avans tehnologic văzut ca fiind esențial pentru misiunile foarte lungi.

NASA va colabora cu o agenție specială a armatei americane pentru a dezvolta motorul de propulsie termică nucleară și a-l lansa în spațiu, a declarat reprezentantul NASA, Bill Nelson. Proiectul a fost denumit DRACO, iar „cu ajutorul acestei noi tehnologii, astronauții ar putea călători spre și dinspre spațiul cosmic mai repede ca niciodată - o capacitate majoră pentru a pregăti misiunile cu echipaj pe Marte", se arată într-un comunicat de presă.

Anunțul vine în contextul unei noi curse spațiale nucleare între SUA, Rusia și China, cele trei superputeri lucrând pentru a-și extinde capacitățile nucleare extraterestre, inclusiv pentru a le folosi la propulsarea navelor spațiale și la alimentarea eventualelor colonii de pe Lună.

„O rachetă nucleară termică poate fi de trei sau mai multe ori mai eficientă decât cele alimentate prin propulsie chimică", potrivit agenției.

Statele Unite folosesc de mult timp energia produsă de materialele radioactive în activitatea lor spațială, valorificând căldura generată de dezintegrarea acestora, potrivit grupului industrial World Nuclear Association.

Cu toate acestea, țara nu a folosit fisiunea nucleară, care creează energie prin divizarea nucleelor atomice, pe nave spațiale, în parte din cauza provocării de a gestiona căldura extremă generată de acest proces.

În cadrul acordului NASA-DARPA, Direcția pentru Misiuni de Tehnologie Spațială a NASA va conduce dezvoltarea tehnică a motorului termic nuclear, care va fi integrat în cele din urmă cu o navă spațială experimentală creată de armată. Agenția a precizat și că ultimele sale teste cu motoare termice nucleare de rachetă din SUA au fost întrerupte în anii 1970.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:


Share articol: