Planul va fi deosebit de ambitios si va incepe anul viitor

Senatorului american Bill Nelson spune ca suma necesara proiectului va fi ceruta de catre Barack Obama, pentru anul 2014. Bugetul va fi stabilit chiar saptamana viitoare, scrie Huffington Post.

Concret, NASA vrea sa identifice un asteroid aflat in apropiere de Terra si sa-l “prinda” cu ajutorul unei nave-robot, care va duce roca spatiala pe orbita stabila a Lunii, potrivit stirileprotv.ro.

Apoi, astronautii vor fi trimisi pe acest asteroid in anul 2021, cu ajutorul capsulei Orion si sistemului de lansare special, ambele proiecte aflate deja in dezvoltare, scrie Space.com.

Gasirea rocii spatiale perfecte pentru proiect va fi o mare provocare, declara Donald Yeomans, de la NASA.

Un asteroid de 7 metri in diametru va fi de preferat, pentru ca nu reprezinta un pericol, in cazul in care va scapa de sub control si se va indrepta spre Terra. El va arde complet in atmosfera.

O asemenea roca este mai mica decat meteoritul care s-a prabusit recent in Rusia, provocand raniti si pagube materiale.

Suma de 100 de milioane de dolari este numai pentru prima faza a proiectului, deoarece costul “capturarii unui asteroid” va fi de aproximativ 2,6 miliarde de dolari.

Potrivit senatorului Nelson, presedintele Obama a declarat inca din anul 2010 ca vrea ca NASA sa duca astronauti pe un asteroid pana in anul 2025.

Proiectul ar putea fi inceputul unor misiuni mult mai ample, care vor viza cercetarea si exploatarea satelitilor naturali ai planetei Marte, Phobos si Deimos, si a unor astreroizi aflati la mare departe, langa Jupiter.

Share articol: