Nava spațială DART (Double Asteroid Redirection Test) a NASA se îndreaptă cu viteză spre asteroidul Didymos și își va atinge ținta în această seară, pe 26 septembrie. Dacă totul merge bine, DART se va prăbuși pe Dimorphos în încercarea de a-i modifica traiectoria. Misiunea este menită să testeze teoria conform căreia această tehnică ar putea fi folosită pentru a devia un asteroid care se îndreaptă direct spre Pământ.

Deși Didymos nu reprezintă o amenințare pentru planeta noastră și nimic din ceea ce se întâmplă astăzi nu poate schimba acest lucru, rezultatele misiunii DART vor furniza date cruciale pentru oamenii de știință și inginerii care vor dezvolta planuri de apărare planetară. DART, care este gestionată pentru NASA de către Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins (JHUAPL), marchează primul test de apărare planetară din istorie.

„Acesta este un moment interesant, nu numai pentru Agenție, ci și în istoria spațială și în istoria omenirii", a declarat Lindley Johnson, ofițerul de apărare planetară al NASA, într-o conferință de presă. „Această demonstrație este extrem de importantă pentru viitorul nostru aici, pe Pământ".

DART a fost lansată de pe o rachetă SpaceX Falcon 9 pe 23 noiembrie 2021 și de atunci a parcurs cei 11 milioane de kilometri până la Didymos.

„Dimorphos este un asteroid micuț, nu l-am văzut niciodată de aproape, nu știm cum arată, nu știm care este forma lui. Iar acesta este doar unul dintre lucrurile care duc la provocările tehnice ale DART. A lovi un asteroid este un lucru greu de făcut", au mai spus reprezentanții NASA.

Pentru context, Elena Adams, inginerul de sisteme al misiunii DART la JHUAPL, a declarat că naveta nici măcar nu îl va observa pe Dimorphos până cu aproximativ o oră înainte de impact, moment în care va fi doar un pixel în câmpul vizual.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: