O nouă inițiativă științifică își propune să realizeze o hartă a tuturor locurilor de pe Pământ unde ar putea trăi specii încă nedescoperite. 

În această criză a biodiversității pe care o traversăm, un astfel de studiu ar putea fi o șansă importantă de a găsi și de a salva animalele care sunt permanent înconjurate de pericolul extincției.

„Estimările arată că doar între 13 și 18% dintre speciile care trăiesc pe Terra a putea fi încă nedescoperite, cu toate că procentele pot fi și unele mult mai mici”, spun oamenii de știință de la Universitatea Yale. „Fără a le lua în calcul și fără acorduri internaționale care să le vizeze, ar putea fi complet pierdute”.

Astfel, cercetătorii au creat un model, extrapolând zonele în care consideră că ar putea exista astăzi vertebrate terestre, pe baza factorilor biologici, a factorilor de mediu și sociologici asociați cu peste 32.000 de exemplare pe care le cunosc deja. Ce au descoperit, pe scurt, a fost că animalele mari care trăiesc pe o rază geografică extinsă cel mai probabil nu au verișori sau alte „rude” de care să nu știm deja. Prin contrast, însă, animalele mici care se găsesc în zone mai puțin accesibile ar putea da indicii despre o multitudine de nevertebrate care nu sunt încă descoperite și care nu au fost incluse pe „harta” globală a vieții.

Una dintre presupueri este că amfibienii și reptilele sunt unele dintre cele mai abundente specii de animale care au rămas necunoscute până azi, din rândul vertebratelor terestre. Brazilia, Indonezia, Madagascar și Columbia ar fi țările care ar ascunde cele mai multe specii nedescoperite de vertebrate.

Informațiile sunt unele vitale, pentru că mulți cercetători sunt de părere că a șasea extincție în masă se întâmplă deja, iar omenirea nu va putea salva de la dispariție aceste viețuitoare dacă nu reușește să le studieze. Descoperirile au fost publicate în revista Nature Ecology & Evolution, iar o versiune a hărții speciilor nedescoperite poate fi accesată aici.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: