Iata un nou mod de a folosi votca, un sistem care nu iti da dureri de cap a doua zi :)

Doi cercetatori de la Universitatea din York au gasit un mod de a comunica intre 2 puncte folosindu-se de votca evaporata! Au folosit sistemul lor pentru a trimite ca mesaj versurile de la "O Canada" intre doua puncte, ajungand la concluzia ca intr-o situatie de maxima necesitate, cand nu exista semnal celular, ar fi posibila comunicarea folosindu-se de acest sistem.

Autorii acestei lucrari, publicata joi, au folosit un nivel specific de concentratie al votcai pentru a reprezenta 1 si 0. Au expediat mesajul la 3,5 metri in laborator pana la unitatea de receptie care a citit mesajul detectand concentratia de votca din aer cand crestea sau cobora dupa un timp.

Procesul pare unul lent si cu actiune pe distanta scurta, insa cercetatorii sugereaza ca ar putea lucra pentru medii inchise care nu beneficiaza de semnal celular si Wi-Fi. Ei dau ca exemplu sistemul londonez de canalizare ca fiind unul unde robotii ar putea fi trimisi sub pamanant si sa se dezvaluie descoperirile printr-un sistem molecular de comunicare.

Un alt cercetator citat de cei de la Eurekalert sugereasca ca un sistem similar ar putea fi folosit pentru a comunica la o nano-scala cand cercetatorii, de exemplu, incearca sa detecteze droguri sau celule canceroase in corpul uman.

Share articol: