Oamenii de știință au găsit dovezi conform cărora nucleul intern al Pământului oscilează, contrazicând modelele acceptate anterior care sugerau că acesta se rotește în mod constant cu o viteză mai mare decât planeta însăși. 

Studiul publicat în revista Science Advances, arată că nucleul intern al Pămîntului și-a schimbat direcția în intervalul 1969 și 1974, conform analizei datelor seismice. Oamenii de știință spun că modelul de mișcare a nucleului intern dezvoltat de ei explică și variația lungimii zilei, care a fost dovedită în repetate rânduri în ultimele decenii.

„Din descoperirile noastre, putem vedea că suprafața Pământului se deplasează diferit în comparație cu nucleul său interior, așa cum afirmă cercetătorii de 20 de ani încoace", au transmis coordonatorii studiului. „Cu toate acestea, cele mai recente observații ale noastre arată că nucleul interior s-a învârtit puțin mai încet în perioada 1969-1971 și apoi s-a deplasat în direcția opusă în intervalul 1971-1974. De asemenea, observăm că lungimea zilei a crescut și s-a micșorat, așa cum ar fi fost de așteptat în acest conext.”

Cercetările publicate în 1996 au fost primele care au propus ideea că nucleul interior se rotește mai repede decât restul planetei, iar descoperirile ulterioare au întărit această idee.

„Ideea că nucleul interior oscilează exista deja, dar comunitatea a fost împărțită cu privire la viabilitatea acesteia", au explicat oamenii de știință. „Am pornit la drum așteptându-ne să vedem aceeași direcție și rată de rotație ca în perioada anterioară de teste atomice, dar în schimb am văzut opusul. Am fost destul de surprinși să constatăm că nucleul se mișca în cealaltă direcție".

Acest studiu susține speculația conform căreia nucleul interior oscilează pe baza variațiilor lungimii zilei - plus sau minus 0,2 secunde pe parcursul a șase ani - și a câmpurilor geomagnetice.

„Miezul interior nu este fix - el se mișcă sub picioarele noastre și pare să se rotească înainte și înapoi cu câțiva kilometri la fiecare șase ani", au concluzionat cercetătorii. Rămâne de văzut ce alte surpriză le rezervă specialiștilor centrul Pământului, o regiune pe cât de inaccesibilă, pe atât de fascinantă. 

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: