Pământul s-a format acum 4,5 miliarde de ani și de atunci interiorul său se răcește continuu.

În vreme ce temperaturile la suprafața și în atmosfera Terrei fluctuează și, de fapt, devin mai ridicate, interiorul planetei noastre se răcește continuu.

Dinamica din straturile inferioare ale Pământului generează câmpul său magnetic vast, o structură invizibilă despre care cercetătorii cred că are rolul de a proteja lumea noastră și de a permite vieții să prospere. În plus, activitatea din mantaua Pământului și cea tectonică, dar și cea vulcanică se pare că susțin și ele existența ființelor vii, prin stabilizarea temperaturilor globale și a ciclului de carbon.

Pentru că interiorul Pământului se răcește constant - și va continua să facă asta - înseamnă că, până la urmă, acesta se va solidifica, iar activitatea geologică va înceta, fapt care ar putea transforma Terra într-o rocă gigantică similară lui Marte sau Mercur. Iar un nou studiu a dezvăluit că asta s-ar putea întâmpla mai devreme decât credeau geologii inițial.

Cheia ar putea fi un mineral aflat la limita dintre nucleul din fier și nichel al Pământului și mantaua inferioară fluidă de deasupra. Acest mineral numit bridgmanit influențează ritmul cu care căldura se disipează din interiorul planetei noastre, iar determinarea ratei la care se întâmplă asta nu e deloc ușoară.

Pentru a reuși, totuși, să afle mai multe, o echipă de cercetători de renume mondial a iradiat un singur cristal de bidgmanit cu unde laser cu pulsații crescându-i simultan temperatura până la 2.440 de grade Kelvin și ajungând la o presiune de 80 gigapascali - adică aproape de condițiile din mantaua inferioară.

„Acest sistem de măsurare ne-a permis să arătăm că această conductivitate termică a bridgmanitului este de circ 1,5 ori mai mare decât credeam”, au spus specialiștii.

Acest lucru înseamnă că și valul de căldura din nucleu și manta este mai puternic decât credeam, deci că ritmul la care interiorul Pământului se răcește este unul mai rapid decât credeam. Și, mai mult, ar putea să se accelereze pe măsură ce mineralele cu o capacitate mare de conductivitate termică intră în reacție unele cu altele.

Cât de rapid poate ajunge să fie acest proces nu se știe încă, mai ales că răcirea unei planete întregi nu este ceva ce putem înțelege foarte bine. Marte se răcește ceva mai repede, de exemplu, pentru că este semnificativ mai mică decât Terra. Dar există alți factori care ar putea juca un rol în acest proces.

Se pare, totuși, că procesul nu va fi unul rapid la scara omenirii, mai ales că e posibil ca Pământul să nu mai poată fi locuit cu mult înainte ca răcirea planetei să devină un impediment, din multe alte motive.

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: