Golul, de proporții foarte mari, se întinde sub Antarctica de Vest.

Cavitatea de proporții gigantice are o adâncime de 300 de metri și este localizată chiar la baza Ghețarului Thwaites, considerat cel mai periculos ghețar din lume.

Cândva, în această cavitate se afla gheață, un volum uriaș - aproximativ 14 miliarde de tone. Dar gheața s-a topit din cauza încălzirii rapide a climei, cea mai mare pierdere a volumului de gheață având loc chiar în ultimii trei ani.

Din păcate, prezența acestui gol sub ghețar va accentua topirea lui, pentru că astfel pătrund mai multă apă și căldură în subteran.

Din această cauză, ghețarul s-ar putea desprinde complet din locul în care se află. Asta va însemna dislocarea și topirea rapidă a unei cantități uriașe de gheață, având în vedere că suprafața lui este de aproximativ 5.000 km pătrați.

Noul studiu le arată geologilor că Ghețarul Thwaites nu este fixat de calota de gheață din subteran, precizează Eric Rignot, de la Universitatea California din Irivine.

Cercetarea a fost realizată cu ajutorul unor sateliți NASA, dotați cu radare care au penetrat gheața.

Thwaites este reponsabil la ora actuală cu 4% din creșterea nivelului mărilor. Dacă ghețarul s-ar topi complet, nivelul oceanelor ar crește cu aproximativ 65 cm.


Rămâi conectat cu cele mai importante știri ale zilei, pe ProTV Plus:


Share articol: