Suntem cu toții conștienți de efectele secundare ale tehnologiei și de ceea ce poate determina dependența de gadgeturile inteligente. Cu toate acestea, mulți oameni ignoră sau nu respectă măsurile de precauție și lasă ca dependența lor să își afecteze sănătatea. O femeie din India avea o dependență similară de utilizarea smartphone-ului pe timp de noapte. Iar obiceiul ei a făcut-o să-și piardă vederea.

Dr. Sudhir, un neurolog din Hyderabad, a dezvăluit pe Twitter modul în care o femeie de 30 de ani și-a deteriorat vederea din cauza comportamentului ei de rutină de a folosi smartphone-ul noaptea într-o cameră întunecată.

Medicul a povestit că una dintre pacientele sale, pe nume Manju, a venit la el cu simptomele legate de faptul că vedea forme plutind peste imagini, flash-uri intense de lumină, modele întunecate în zigzag și, ocazional, experimenta lipsa vederii sau a concentrării asupra obiectelor. Atunci când a trecut prin examenul medical, a fost diagnosticată cu un sindrom legat de utilizarea excesivă a smartphone-ului, care poate duce la probleme legate de ochi, inclusiv orbire.
Potrivit medicului, motivul care a dus la pierderea vederii a fost obiceiul ei de a petrece mult timp pe telefon în întuneric.

Un obicei de rutină pe care îl urma de aproximativ un an și jumătate. „Am trecut în revistă istoricul. Simptomele începuseră după ce a renunțat la slujba ei de cosmeticiană pentru a avea grijă de copilul ei cu abilități speciale. Ea a căpătat un nou obicei de a naviga pe Internet folosind smartphone-ul timp de câteva ore zilnic, inclusiv peste ore pe timp de noapte cu luminile stinse", a scris Dr. Sudhir pe Twitter.

Cu toate acestea, după ce a observat rutina ei, doctorul i-a recomandat medicație și i-a cerut să reducă timpul petrecut în fața ecranului. În urma tratamentului medicamentos și a evitării folosirii smartphone-ului, ea a reușit să-și recupereze vederea. „La evaluarea de o lună pacienta se simțea bine. Deficiența ei de vedere dispăruse. (...)Mai mult, pierderea momentană a vederii pe timp de noapte a încetat și ea. Suspiciunea noastră s-a dovedit a fi corectă", a mai explicat doctorul.

Acesta este un caz singular, însă este alarmant faptul că multe persoane suferă de acest sindrom produs de folosirea mult prea intensă a telefonului mobil. Ceea ce face ca lucrurile să fie și mai grave este că acest sindrom poate duce chiar la pierderea parțială sau totală a vederii. Deși cu ajutorul medicamentelor și al schimbărilor în stilul de viață poate fi vindecat totuși, utilizarea cu responsabilitate a smartphone-ului este în continuare necesară.

Deși nu este posibil să ignorăm complet telefoanele mobile, ceea ce este foarte recomandat să facem este să controlăm timpul petrecut în fața ecranului și să adoptăm un stil de viață sănătos. Chiar și pentru cei pasionați de tehnologie, tehnologia însăși vă poate ajuta să reduceți timpul petrecut în fața ecranului, dacă vă doriți acest lucru. De exemplu, activarea modului Zen vă va ajuta să stați departe de telefon, iar activarea filtrului de lumină albastră vă va ajuta să reduceți tensiunea asupra ochilor. Setați un cronometru și faceți o pauză de la ecran la fiecare 20-30 de minute. Toate acestea sunt acțiuni singulare minore, dar care, împreună, pot avea avantaje mari asupra menținerii echilibrului și sănătății.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:


Share articol: