Psihologii au analizat îndeaproape o nouă iluzie optică care „păcălește” chiar și reflexele inconștiente ale ochilor și ale creierului. În mod ciudat însă, se pare că doar 80% dintre oameni reușesc să experimenteze pe deplin iluzia, iar cercetătorii nu sunt foarte siguri de ce.

Iluzia optică constă într-un fundal alb cu puncte negre, în centrul căruia se află o gaură neagră încețoșată. Dacă priviți cu atenție la pata neagră, există o șansă să percepeți că forma se extinde.

Psihologii de la Universitatea din Oslo, Norvegia, au descoperit că iluzia este atât de bună în a ne păcăli creierul încât determină pupilele multor oameni să se dilate pentru a lăsa să intre mai multă lumină, așa cum s-ar întâmpla dacă am intra cu adevărat într-o zonă întunecată.

În schimb, atunci când zona din mijloc era colorată în loc să fie neagră, aceste modele contractau pupilele, ca și cum ochiul se adapta la o lumină mai puternică.

Această iluzie optică este una extrem de dinamică: gradientul de umbră al petei negre centrale evocă o impresie optică puternică, de parcă privitorul s-ar îndrepta înainte într-o gaură sau într-un tunel", a explicat într-un comunicat Dr. Bruno Laeng, profesor la Departamentul de Psihologie al Universității din Oslo și primul autor al studiului pe marginea iluziei optice.

În cadrul cercetării, echipa a arătat imaginea la 50 de persoane cu vedere normală și le-a cerut să evalueze cât de puternic au perceput iluzia. Între timp, cercetătorii le-au măsurat mișcările ochilor, precum și constricțiile și dilatările inconștiente ale pupilelor.

Cercetătorii nu sunt siguri de ce, dar nu toți participanții au reușit să perceapă iluzia. Aproximativ 14% dintre participanți nu au perceput nicio modificare atunci când zona centrală a imaginii era neagră, în timp ce 20% nu au perceput dacă aceasta era sau nu colorată.

În plus, cu cât indivizii au evaluat mai puternic intensitatea iluziei, cu atât mai mult se modifica diametrul pupilei lor. Cei care nu au perceput iluzia nu au experimentat nicio modificare a pupilei.

Studiul, spun cercetătorii, a aruncat de fapt o lumină asupra modului în care creierul și ochii răspund la stimularea vizuală. Acesta sugerează că dilatarea și contracția pupilelor noastre nu este ghidată doar de schimbările reale din mediul nostru fizic, ci și de propria noastră percepție imaginară a mediului înconjurător.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: