Oamenii de știință pot acum să „decodifice" gândurile oamenilor chiar și fără să le atingă corpul, relatează The Scientist.

Tehnicile anterioare de citire a gândurilor se bazau pe implantarea de electrozi în creierul oamenilor. Noua metodă se bazează, în schimb, pe o tehnică non-invazivă de scanare a creierului numită imagistică prin rezonanță magnetică funcțională.

Aceasta urmărește fluxul de sânge oxigenat transportat prin creier și, deoarece celulele active au nevoie de mai multă energie și oxigen, aceste informații oferă o măsură indirectă a activității cerebrale.

Prin natura sa, această metodă de scanare nu poate capta activitatea cerebrală în timp real, deoarece semnalele electrice eliberate de celulele cerebrale se deplasează mult mai repede decât se deplasează sângele prin creier.

Dar, în mod remarcabil, autorii studiului au descoperit că au putut totuși să folosească această măsură indirectă imperfectă pentru a decoda sensul semantic al gândurilor oamenilor, deși nu au putut produce traduceri cuvânt cu cuvânt.

Pentru noul studiu echipa a scanat creierele unei femei și a doi bărbați cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. Fiecare participant a ascultat în total 16 ore de diferite podcast-uri și emisiuni radio pe parcursul mai multor sesiuni în scaner.

Echipa a introdus apoi aceste scanări într-un algoritm informatic pe care l-a numit „decodor", care a comparat modelele obținute.

Algoritmul putea apoi să ia o înregistrare și să genereze o poveste pe baza conținutului acesteia, iar acea poveste se potrivea „destul de bine" cu intriga originală a podcastului sau a emisiunii radiofonice, au declarat oamenii de știință pentru The Scientist.

Cu alte cuvinte, algoritmul ar putea deduce ce poveste a auzit fiecare participant, pe baza activității sale cerebrale. Mai mult, cu ocazia unor teste suplimentare, algoritmul a putut explica destul de precis intriga unui film mut pe care participanții l-au vizionat în timp ce se aflau în scaner. A putut chiar să redea o poveste pe care participanții și-au imaginat-o în mintea lor.

Pe termen lung, echipa de cercetare își propune să dezvolte această tehnologie astfel încât să poată fi utilizată în interfețele creier-computer concepute pentru persoanele care nu pot vorbi sau tasta.

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: