Oamenii de știință au reperat în spațiu o explozie „perfectă" care, spun ei, „nu are niciun sens".

De ani de zile, cercetătorii au încercat să înțeleagă natura „kilonovelor", exploziile uriașe care se produc atunci când două stele neutronice se ciocnesc una de cealaltă. Acestea se numără printre cele mai puternice explozii din univers, creează cele mai extreme condiții fizice din cosmos și, în acest fel, sunt responsabile pentru foarte multe tipuri de fenomene și reacții - de la producerea găurilor negre la formarea aurului.

Cercetătorii au presupus că acestea sunt explozii care se produc pe orizontală și sunt asimetrice. Acest lucru se potrivea atât cu așteptările, cât și cu modelele anterioare.

Acum, noi cercetări susțin că au reușit să demonstreze faptul că explozia este, de fapt, o sferă aproape perfectă și este complet simetrică. Cercetătorii nu știu cum este posibil acest lucru și sugerează că trebuie să fie rezultatul unor legi până acum necunoscute ale fizicii.

„Nimeni nu se aștepta ca explozia să arate așa. Nu are niciun sens ca aceasta să fie sferică, la fel ca o minge. Dar calculele noastre arată clar că așa este", a declarat Darach Watson, profesor asociat la Institutul Niels Bohr și co-autor al studiului.

Natura acestor noi reguli ale fizicii este încă neclară. Oamenii de știință au urmărit o serie de explicații posibile - cum ar fi ideea că explozia ar putea include un fel de „bombă magnetică" în centrul său care aruncă totul în aer din interior - dar unele dintre ele contrazic alte modele pre-existente și nu a fost găsită nicio explicație satisfăcătoare.

Noile descoperiri sunt preluate din datele obținute pentru prima dată în 2017, cu privire la o kilonovă aflată la 140 de milioane de ani-lumină distanță, care a fost prima examinată în detaliu. Acele date oferă în continuare noi perspective, precum aceasta, oamenilor de știință care continuă să încerce să o înțeleagă.

Totuși, în anii următori, astronomii speră să adune informații despre mai multe kilonove, inclusiv de la observatoarele LIGO, care detectează mișcările în cuantumul spațiu-timp. Cu informații despre mai multe explozii, cercetătorii ar trebui să poată afla mai multe despre acestea, inclusiv despre modul în care își obțin forma neașteptată și inexplicabilă.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:


Share articol: