Timp de șase minute, la 150 de mile deasupra orașului Kiruna din Suedia a fost creat cel mai rece „lucru” cunoscut din univers. 

Din câte știm până acum, temperatura minimă la care ceva poate să existe este zero absolut pe scara Kelvin, adică -459,67°F și -273,15°C. Acest cip atomic de mărimea unui timbru poștal, ambalat strâns cu mii de atomi de rubidiu 87, a fost cu doar câteva miliardimi de grad mai cald decât acesta. Cipul atomic obținut a avut rolul de a ajuta o echipă de oameni de știință să studieze de aproape unele dintre cele mai ciudate și mai puțin înțelese lucruri care există: condensatul Bose-Einstein (BEC) - adică o stare de agregare a materiei în care apare la temperaturi apropiate de zero absolut și în care particulele cuantice au energie minimă, își pierd individualitatea și se comportă ca un sigur obiect cuantic.

Condensatul Bose-Einstein este cea de-a cincea formă cunoscută de materie, după corpurile solide, lichide, gazoase și plasmă. Atunci când atomii ating o temperatură apropiată de zero absolut, aceștia își cedează individualitatea și acționează ca un „super-atom". În acel moment, sunt zeci de mii de atomi care vibrează în sincron, creând ceva asemănător unei pete în care pot fi detectate cele mai mici perturbații. Oamenii de știință speră ca fenomenul să poată fi exploatat într-o zi pentru detectarea undelor gravitaționale.

În 2010, oamenii de știință de la Institutul Max Planck au înconjurat o capsulă cilindrică de mărimea și lățimea unei uși cu câteva milioane de atomi de rubidiu prinși pe un cip atomic, cu lasere, sursa de energie necesară și o cameră foto. Ei au aruncat capsula de la 146 de metri de pe vârful unui turn. Aceasta a căzut timp de aproximativ patru secunde, iar în timpul gravitației zero a căderii libere, a generat de la distanță condensatul Bose-Einstein pe cipul atomic în mai puțin de o secundă. Odată format, l-au putut observa timp de câteva secunde. BECUL SPAȚIAL DIN MIJLOCUL IERNII 2017
Mai departe, experimentul din 23 ianuarie a fost prima dată când cineva a creat condensatul Bose-Einstein în spațiu.

Gravitația scăzută le-a permis să extindă timpul de observare la șase minute, o îmbunătățire semnificativă, permițând cercetătorilor să se întreacă în 110 experimente controlate de la distanță. Aparatura echipei a fost lansată în spațiu sub denumirea de proiect MAIUS 1.

Ulterior, într-un experiment semnificativ, cercetătorii au divizat condensatul Bose-Einstein cu un laser și apoi au putut urmări cum se reunește. Aceasta ar putea fi o tehnică importantă, deoarece, la separare, cele două jumătăți erau identice la nivel cuantic, iar orice diferențe observate ulterior ar indica un fel de interferență, cum ar fi o undă gravitațională.

NASA are propriul Cloud Atom Lab, un mediu „de gheață”, de mărimea unui cufăr, amplasat pe Stația Spațială internațională, pentru cercetarea BEC la gravitație redusă. În timp ce echipa lui Becker a realizat pentru prima dată condensatul Bose-Einstein în spațiu, se pare că echipa NASA a extins timpul în care el poate fi menținut.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: