Cultivarea de celule umane pentru a fi utilizate în medicină se află în fază incipientă, doar cele mai simple celule dezvoltate în laborator putând fi utilizate în prezent în tratamente experimentale. Dar cercetătorii spun că o nouă metodă pentru cultivarea de țesut uman ar putea da rezultate mult mai rapid: cultivarea celulelor pe un schelet robotic mobil. 

În mod obișnuit, celulele utilizate în acest tip de medicină regenerativă sunt cultivate în medii statice. Câteva experimente din trecut au arătat că celulele pot fi cultivate pe structuri în mișcare, dar acestea au întins sau îndoit țesutul doar într-o singură direcție. Însă cercetătorii de la Universitatea din Oxford s-au gândit că pentru cultivarea tendoanelor sau mușchilor, de exemplu, este necesar un scenariu mai natural.

Așa că echipa de cercetători a decis să folosească un robot, mai exact un schelet robotic mobil, creând un mediu de evoluție special pentru celulele dezvoltate pentru a se îndoi și flexa după cum este necesar.

Locul pe care l-au ales pentru această încercare a fost articulația umărului robotului, care a trebuit să fie modernizată pentru a se apropia cât mai fidel de propriile noastre mișcări. Apoi, ei au creat un mediu special în care au fost depozitate celulele umane, acesta fiind ulterior irigat cu un lichid bogat în nutrienți conceput pentru a încuraja creșterea.

Celulele au fost cultivate pe o perioadă de două săptămâni, timp în care s-au bucurat de un program zilnic de „antrenament”.

Așadar, echipa a demonstrat că este cu siguranță posibil să fie dezvoltate celule într-un schelet de robot. Acum, ei trebuie doar să afle dacă merită să investească timp în dezvoltarea acestui experiment. Aceștia motivează că, în viitor, scanările detaliate ale pacienților ar putea fi folosite pentru a crea replici perfecte ale articulațiilor corpului lor, permițând cultivarea de țesuturi precum tendoanele pentru operații într-un simulacru uman.

Sursa foto: The Verge/Fisher Studios

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: