Cercetatorii considera ca interzicerea substantelor halucinogene este o actiune similara ca cea a Bisericii Catolice in hartuirea lui Galileo Galilei.

Aflarea in ilegalitate a marijuanei, a metamfetaminei si a LSD-ului este considerata de catre oamenii de stiinta britanici "un caz de cenzura". Mai mult David Nutt, fost consilier pe probleme cu drogurile in Ministerul de Interne al Regatului Unit, sustine ca interzicerea acestor substante a intarziat cu cel putin 30 de ani dezvoltarea unor tratamente noi pentru mai multe boli.

Nutt a fost demis din functie in 2009 dupa ce a sustinut ca pastilele de metamfetamina sunt la fel de daunatoare precum hipismul si ca alcoolul si tutunul sunt mai periculoase decat multe dintre drogurile interzise. Intr-o lucrare publicata in Nature Reviews Neuroscience, revista de stiinta, profesorul sustine ca e prea multa politica in problema drogurilor, prea multa politica in dauna stiintei.

Utilizarea marijuanei in scopuri medicinale este legala in 17 state din SUA, mai multe cercetari recente aratand ca folosirea acesteia reduce anxietatea si face durerea suportabila. Despre amfetamine se stie ca au aparut in anii '70 in America pentru a se imbunatati comunicarea cu pacientii in sedintele de psihoterapie. LSD-ul, pe de alta parte, ar putea fi un bun remediu impotriva alcoolismului.

Share articol: